PUBLICITAT

L'home andorrà és el tercer amb més risc d'obesitat a Europa

  • La població del Principat ocupa el tercer lloc amb més colesterol, davant d'Anglaterra i Alemanya
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un home amb sobrepès Foto: TONY LARA

Els homes andorrans són els tercers amb més risc d'obesitat a Europa. Així ho destaca la revista mèdica The Lancet, que ha fet un estudi comparant les dades de quasi un miler de països en els darrers 30 anys. Segons la que està considerada com la publicació amb més crèdit al panorama mèdic mundial, només els homes irlandesos i maltesos tenen una mitjana de pes més gran que els del nostre país, tenint en compte la Unió Europea i els microestats. Una dada, però, que no es repeteix amb les dones, que ocupen posicions inferiors en aquest rànquing.

Tal i com surt reflexat a l'estudi –el·laborat i actualitzat a finals de l'any passat–, la mitjana de l'índex de massa corporal (IMC) dels homes andorrans es situa al 27,6. Aquesta marca mesura el pes en relació a l'estatura i, segons la Organització Mundial de la Salut, per sobre de 25 ja es considera sobrepès. De forma que la població masculina del Principat estaria en aquesta banda, lluny del barem de 18,5 a 24 que l'ens sanitari mundial signa que hi són valors normals.

Tot i que la mitjana només es vàlida pels homes. El record europeu –sense mirar la població de l'est d'Europa, on el sobrepès resulta més notable– el tenen Irlanda i Malta, ambdós països amb valors de 27,7, un punt més que Andorra. Per sota del nostre país, apareix Espanya amb dos punts menys i després Xipre i Anglaterra, empatades amb 27,4.

Dones amb menys risc. / No es dóna la mateixa situació amb la població femenina. En aquest rànquing, les dones andorranes cauen al sisè lloc, amb un valor de 26,4, encara en sobrepès, però lluny dels 27 que exhibeixen les representants del Regne Unit i Malta. Just per sota d'Andorra apareix novament Espanya, amb un punt menys.

Podria resultar revelador la similitud de les xifres andorranes amb les d'Espanya, on homes i dones del nostre país hi són just darrere nostre. La semblança cultural i gastronòmica té molt a veure en els hàbits andorrans i espanyols, però dóna l'impressió que aquesta és totalment diferent si es parla de França. L'altre país veí és el darrer en risc d'obesitat de la mateixa àrea europea en homes, i el tercer menys afectat en dones, amb valors de 25,9 i 24,7 respectivament.

Els homes de tota Europa amb el valor d'IMC més alt són els txecs, que es queden a prop dels 28. En relació a les dones, Andorra encara hi és lluny dels 27,3 amb que Rússia lidera el rànquing europeu, encara que no el mundial.

I és que la població al món amb més problemes de sobrepès, sempre segons l'estudi el·laborat per The Lancet, és sense dubte l'estatunidenca. Tant els homes com les dones nord-americanes superen notablement els 28 d'IMC, segons destaca la publicació mèdica.

A l'altra banda es troba el Japó. Amb valors de 24 pels homes i 22 per les dones, es fixa com el país amb menys sobrepès dels prop de mil estudiats per la revista d'origen anglès i amb seu també als Estats Units. Nova Zelanda és el següent Estat amb valors menys alts a l'índex corporal.

Tot i que l'indicador principal és l'index de massa corporal, l'altre gran mesura de notable importància és el colesterol. Una situació que també s'agreuja per la població andorrana, tal i com es pot comprovar a l'estudi de The Lancet. De la població europea de l'oest, Andorra ocupa el tercer lloc amb més colesterol per sang, amb 5,5 unitats calòriques per litre de sang. Només groenlandesos i islandesos tenen una taxa superior. El Principat mostra unes xifres superiors a la de països que pateixen importants malalties relacionades amb aquest barem, com són Anglaterra, Alemanya o Holanda.

Segons la publicació mèdica, aquests dos indicadors, juntament amb una pressió sanguínia que no ha variat en les tres darreres dècades, mostren com la població ha empitjorat els seus hàbits d'alimentació i ha abusat dels greixos saturats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT