PUBLICITAT

El PLA comença a reactivar-se amb l'objectiu electoral del 2015

  • Una trentena de militants participen a la jornada de reflexió per redissenyar el partit i preparar el nou congrés
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els membres de la junta gestora dirigeixen el debat, ahir Foto: ÀLEX LARA

El Partit Liberal d'Andorra (PLA) vol tornar. Tampoc ha desaparegut, però sí que ha fet uns passos enrere –després de perdre les eleccions sota el paraigua de Coalició Reformista i fins a posar damunt la taula l'autodissolució la tardor passada–, sembla que per agafar embranzida. Vol recuperar el seu espai i tenir forces de cara les properes eleccions, tant les generals com les comunals, que s'haurien de celebrar el 2015. Ahir, una trentena de militants –entre els quals personatges de pes com l'excap de Govern Marc Forné o l'exministre Juli Minoves, així com l'exconseller general Amadeu Rossell, entre d'altres– es van reunir per començar a definir una nou model de partit i assentar les bases del futur posicionament polític, que s'hauran d'aprovar al proper congrés, diguem que refundacional, que se celebrarà el 14 de juny vinent.

L'objectiu de ser forts per a les properes conteses electorals no és fàcil. I menys si es té en compte que el PLA actualment està desestructurat, no té ni comitè executiu ni està organitzat a nivell parroquial. Però ja posen fil a l'agulla. Ahir es va obrir el termini per presentar candidatures per formar part de l'executiva del partit –la junta gestora té el compromís de presentar-hi una llista–, que s'escollirà en el congrés. A més, amb les idees aportades durant el debat ideològic i sobre les qüestions d'actualitat que afecten el país, s'elaboraran les ponències ideològiques i programàtiques a debatre també al congrés. És a dir que es dotarà altra vegada de contingut el partit, i «després l'estructura parroquial arriba sola si som capaços de fer entendre el canvi», confiava la portaveu de la junta gestora del PLA, Judith Pallarès.

Un canvi que comportarà un canvi d'imatge, un nou logotip, per desvincular-se, en certa manera, «després d'aquest temps de transició», d'una temporada que «ja ha passat», confessava Pallarès. Però això sí, «no anirem a un canvi de nom», sinó més aviat a «reforçar la marca liberal». En aquest punt, la portaveu de la gestora del partit va remarcar que el liberalisme «no és de dretes, ni esquerres, ni de centre», sinó que es basa en la defensa de la llibertat individual i dels drets de les persones. «No es defensa una societat individualista», sinó «la igualtat de les persones, d'oportunitats i del dret a créixer», el lliure mercat com a proveïdor d'aquestes oportunitats de creixement. Però tampoc un lliure mercat a qualsevol preu. Així, Pallarès va acabar defensant que «les decisions polítiques no haurien d'hipotecar el futur de les persones». És el retorn als principis clàssics del liberalisme, i adaptant-los a la realitat actual.

Dit tot plegat d'altra manera, «hem de treballar per una ideologia forta i per unes línies de creixement del partit», i «a base d'uns idearis creats hem de redissenyar el projecte cap a la situació actual». I amb això, anar fent fort el partit i el programa i arribar a les eleccions.

LES QÜESTIONS D'ACTUALITAT / Durant la jornada de reflexió, celebrada ahir a l'hotel Delfos al llarg de tot el matí, també es van tractar temes d'actualitat per començar a definir la posició dels liberals. Es va tractar de la llei electoral, la nacionalitat, la immigració, polítiques socials i desenvolupament econòmic així com aspectes relacionats amb l'encaix amb la Unió Europea, i les problemàtiques derivades de l'actual situació econòmica.

En relació a la nacionalitat, Pallarès va explicar que l'important no és els anys per accedir-hi sinó la doble nacionalitat. Així, la posició liberal s'acosta a la de Demòcrates per Andorra i considera que caldria defensar que el passaport andorrà fos igual de vàlid que qualsevol altre. Pel que fa a la llei electoral, en un principi el PLA apostaria pel sistema de llistes obertes però bloquejades pels partits. Però aquests debats encara han de madurar fins arribar al congrés i ser aprovats. Per tant, encara pot canviar el posicionament.

DOBLE MILITÀNCIA / Un tema que queda pendent fins que l'esculli la nova executiva és el de la doble militància DA-PLA. Els estatuts del partit no ho permeten, però tampoc és feina de la comissió gestora, segons Pallarès, aclarir-ho.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT