PUBLICITAT

Reduït a sis mesos el termini per adequar els locals

  • La comissió legislativa enllesteix el debat de les esmenes al text antitabac
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una persona fuma en un espai reservat a aquest efecte Foto: EL PERIÒDIC

La Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient va finalitzar ahir el treball de la proposició de llei de protecció contra el tabaquisme passiu ambiental. Entre els canvis més significatius acordats pels dos grups parlamentaris hi ha la reducció del període transitori per tal que els establiments puguin adaptar-se a la llei i habilitar les sales de fumadors si ho creuen convenient, que passa d'un any, tal com havien establert inicialment els demòcrates mitjançant una esmena, a sis mesos. Així ho va explicar el president de la comissió, Xavier Montané, que va indicar que de les 11 esmenes de Demòcrates per Andprra, deu han estat votades per unanimitat, i que de les dues esmenes presentades pel Partit Socialdemòcrata, una ha estat retirada perquè el seu contingut s'ha inclòs en una esmena de DA, i l'altra, que pretenia prohibir totalment que es fumi en els locals públics, no s'ha acceptat.

Montané va explicar que durant el debat de les esmenes han sorgit propostes noves dels dos grups parlamentaris per acabar de millorar el text, i és per aquest motiu que cinc esmenes del grup parlamentari demòcrata han estat transaccionades.

En aquest sentit, s'ha inclòs la definició de fumador passiu, tenint en compte que és la figura que pretén protegir la llei. En l'article que detalla els espais on està prohibit fumar, s'han inclòs els recintes delimitats dels parcs infantils, les zones de jocs i els espectacles infantils, tal com demanava el PS en una de les seves esmenes. També s'ha millorat algun aspecte de les infraccions i les prescripcions, tot i que el règim sancionador s'ha deixat tal qual preveia l'esmena demòcrata.

Pel que fa a l'entrada en vigor de la llei, aquesta es manté 15 dies després que es publiqui al BOPA, tot i que s'ha decidit escurçar el període transitori, que DA havia fixat en un any, a només sis mesos. Montané va indicar que creuen que amb sis mesos és suficient perquè els consta que el Govern té el reglament bastant avançat i es podrà aprovar abans dels tres mesos que marca la llei, i perquè entenen que encara que es fixi un període d'adaptació, un cop passat el termini sempre hi haurà la possibilitat que un establiment pugui decidir d'habilitar una sala de fumadors. Amb aquest canvi, els establiments privats hauran de prohibir fumar al cap de sis mesos de l'entrada en vigor de la llei, excepte en les zones de fumadors que decideixin habilitar.

Montané va indicar a l'ANA que hi ha hagut molt bona voluntat entre els dos grups i «s'ha volgut buscar el màxim de consens i defugir de qualsevol ideologia política», tenint en compte que es tracta d'una iniciativa popular i d'una qüestió de salut pública. Malgrat tot, el punt on no s'han posat d'acord és amb l'esmena socialdemòcrata destinada a prohibir fumar a tots els espais públics. El conseller demòcrata considera que es tractava d'una postura més radical i que no tenia gaire raó de ser «en el sentit que tampoc es podia dir que millorava la protecció del fumador passiu».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT