PUBLICITAT

L'Acoda fa propostes per a un reajustament "menys dramàtic"

  • L'associació xifra un ritme sostenible en 4.500 assalariats i uns 260 milions d'inversió
  • Un document, presentat al Govern i als grups polítics, recull les mesures
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
En primer terme, el gerent de l'Acoda, Carles Pascuet, presenta el document El futur del sector, ahir. Foto: TONY LARA

Els constructors tenen clar que el sector s'ha de reajustar i que el boom d'obres que hi va haver a començament de la dècada era insostenible. Després d'analitzar les dades dels últims 20 anys, l'Associació de Contractistes d'Obra (Acoda) arriba a la conclusió que unes xifres sostenibles per al sector estarien entorn de 180 milions d'euros d'inversió en obra privada i entre els 75 i els 100 milions d'euros d'inversió en obra pública (el 3% del PIB). Després de la caiguda dels últims quatre anys, els contractistes llancen ara un seguit de propostes al Govern i als grups del Consell General per tal que s'emprenguin mesures amb l'objectiu de frenar la tendència negativa i d'aconseguir un reajustament que sigui "el menys dramàtic possible" de cara als treballadors del sector.

El gerent de l'Acoda, Carles Pascuet, va ser l'encarregat de presentar ahir l'informe que l'entitat ha elaborat sota el títol El futur del sector. El document, que ja havia estat lliurat prèviament tant al Govern com als tres grups parlamentaris, recull una radiografia del sector i, a més, arriba a un seguit de conclusions a partir de les dades analitzades. Segons Pascuet, si es tenen en compte les xifres dels últims 20 anys, s'arriba a la conclusió que "un ritme de construcció sostenible per a Andorra suposaria 180.000 metres quadrats d'obra privada per any i entorn de 4.500 assalariats".

Si en comptes de mesurar la superfície autoritzada es pren com a referent la inversió en el sector, i tenint en compte que es calculen uns 1.000 euros d'inversió per metre quadrat, la inversió òptima en obra privada seria de 180 milions d'euros. D'altra banda, segons els estàndards europeus, la inversió en obra pública s'ha de situar entorn del 3% del PIB, cosa que a Andorra suposa una xifra que oscil.la entre els 75 i els 100 milions d'euros.

CAIGUDA D'ASSALARIATS
Durant la presentació del document, Pascuet va evitar xifrar el nombre d'assalariats que, segons els paràmetres de l'Acoda, li sobren en aquests moments al sector. Ara bé, el fet és que a final de març hi havia 4.579 assalariats que treballen en el ram de la construcció, mentre que les inversions en obra estaven molt per sota de la inversió postulada per l'Acoda per mantenir un ritme sostenible. És a dir, sí que hi havia els assalariats que teòricament necessita el país, però en canvi s'està construint, i projectant, molt per sota de les xifres plantejades per l'associació.

Com que mirar només les xifres d'aquest any podria resultar enganyós, ja que només s'han comptabilitzat els tres primers mesos, Pascuet es va remetre a les xifres de l'any passat. Aleshores, hi havia 5.245 assalariats al sector i la inversió va ser de 108,2 milions d'euros en obra privada i 83,7 milions d'euros en obra pública (inversió del Govern, empreses parapúbliques i comuns).

El gerent de l'Acoda va assenyalar que el pic de treballadors (6.788 assalariats del sector l'any 2006) no va ser més important entre els anys 2004 i 2006 perquè molts d'ells feien una mitjana de 50 hores setmanals. Ara, però, les previsions de l'entitat són que els assalariats caiguin per sota dels 4.500 del període 1993-2000, més tenint en compte que el sector ha perdut 1.608 treballadors entre el 2006 i el 2009.

Davant d'aquest panorama, l'Acoda reclama que s'emprenguin mesures urgents i s'adreça tant al Govern com als grups parlamentaris per tal que posin fil a l'agulla. Algunes mesures passarien per facilitar els tràmits, reduir les taxes, millorar les fórmules de finançament i ampliar les inversions en aspectes com ara la supressió de barreres arquitectòniques o l'augment de l'eficiència energètica dels edificis existents. Tot plegat, per frenar la crisi. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT