PUBLICITAT

DA rebutja la proposta per rebaixar els anys per obtenir la nacionalitat

  • González (PS) lamenta que a les files demòcrates s'hagi imposat «el conservadorisme més ranci»
ÈLIA ORTS GARRI / EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Toni Martí llegeix el criteri del Govern. Al final de l'article veiem a Olga Adellach (DA), en la seva intervenció i a la consellera Mariona González (PS) durant el llarg Consell General d'ahir. Foto: ÀLEX LARA

El Consell General va rebutjar ahir, amb els vots en contra dels consellers demòcrates, la presa en consideració de la Proposició de llei per modificar l'actual Llei qualificada de la nacionalitat, presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata amb l'objectiu –entre d'altres– de rebaixar el termini per obtenir la nacionalitat per via de naturalització de 20 a 15 anys. La consellera socialdemòcrata Mariona González va lamentar que el Govern emetés un criteri desfavorable amb arguments propis d'algú que «vol i dol», ja que, segons ella, això demostra que dins de DA s'ha acabat imposant «el conservadorisme més ranci» malgrat el posicionament d'alguns dels seus membres més destacats –inclòs el cap de Govern, Toni Martí– a favor d'aquesta rebaixa.

Precisament el qualificatiu de «ranci» va propiciar un intercanvi de retrets amb la consellera demòcrata Olga Adellach, que va criticar que González fes un discurs pràcticament calcat al que el grup del PS havia pronunciat l'any 2010, justament quan els socialdemòcrates havien volgut promoure una modificació de la llei de la nacionalitat amb el mateix esperit. González va replicar que els socialdemòcrates segueixen «amb el mateix convenciment» que aleshores i que l'objectiu que persegueixen, ara «i 18 mesos enrere», no ha variat: «equiparar la població de fet i de dret». En aquest punt, la consellera socialdemòcrata va contraatacar i va deixar anar que són els integrants de DA els que cada vegada «van traient arguments nous de la chistera» per defensar un posicionament «retrògrad» que no canvia i que es resumiria, curt i ras, en l'expressió «ara no toca».

TEMES «QUE PREOCUPEN DE VERITAT» / El grup socialdemòcrata es va mostrar molest pel fet que tant el grup demòcrata – per mitjà d'Olga Adellach– com el cap de Govern «barregessin» altres temes durant el debat de presa en consideració de la Proposició de llei en qüestió, com ara el procés d'obertura econòmica i la llei d'inversió estrangera, la integració del Principat a un espai econòmic europeu dels petits estats o la contínua pèrdua de llocs de treball –fet al qual els demòcrates s'hi van referir com al tema «que preocupa de veritat a la ciutadania». A més, González es va indignar perquè els van retreure que la Proposició de llei és «electoralista», quan falten tres anys per a les properes eleccions nacionals.

Toni Martí, que havia llegit el criteri de Govern del 21 de març passat, en el qual es constata que el debat sobre la nacionalitat no es pot ajornar «de manera indefinida», va reconèixer que la nacionalitat és un mecanisme d'integració, però va insistir que n'hi ha d'altres com ara «la Seguretat Social, les xarxes socials... i els drets econòmics». I en aquest sentit va defensar que «és DA qui acabarà amb els privilegis econòmics associats a la nacionalitat andorrana» introduint l'obtenció dels drets econòmics des del primer moment de residència. Així mateix, Martí va assegurar que l'Executiu «està treballant per posar punt i final als desavantatges de la nacionalitat andorrana». Uns desavantatges que, al seu entendre, expliquen per què hi ha milers de residents que, tot i poder accedir a la nacionalitat andorrana,i tot i estar plenament integrats al país, hi renuncien

LLEI DE MATRIMONI / La sessió d'ahir es va iniciar amb l'aprovació per unanimitat de la modificació de la Llei qualificada del matrimoni. Tant el Govern com els dos grups parlamentaris van voler destacar la importància dels canvis introduïts, que han de permetre agilitzar les mesures provisionals d'un procés de separació, relacionades amb la guàrdia i custòdia dels infants, les pensions i el règim de visites, i insten la Batllia a prendre les decisions en un termini ràpid de temps.

D'altra banda, el Consell General va aprovar, també per unanimitat, l'adhesió d'Andorra al Conveni del Consell d'Europa per la protecció dels nens i nenes contra l'explotació sexual i l'abús sexual, així com la ratificació del Conveni relatiu a les zones humides d'importància internacional, particularment com a hàbitat d'aus aquàtiques, fet a Ramsar el 2 de febrer de 1971.

Xl ixes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT