PUBLICITAT

Cinca està disposat a emetre nou deute al mateix interès

  • Martí diu que l'acord monetari «impedeix» limitar les comissions per pagar amb targeta
E. O. / E. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els ministres del govern de Martí, ahir, durant la sessió al Consell Foto: ÀLEX LARA

El ministre de Finances, Jordi Cinca, es va mostrar disposat a fer noves emissions de deute públic amb l'interès aconseguit per la darrera, que era del 3,5% (euríbor més 2). «Tan de bo poguéssim anar fent emissions amb la certesa que es cobririen», va respondre el ministre al conseller socialdemòcrata Gerard Barcia.

Cinca va reconèixer que si es tingués la certesa que es cobririen, es farien noves emissions de deute públic amb les mateixes condicions de rendibilitat de la darrera (3,5%). Per ell, aquest tipus d'interès d'euríbor més el 2% és «raonable» i va recordar que perquè es subscriguin les lletres cal que siguin «mínimament atractives».

Justament el tipus d'interès a satisfer és el que criticava Barcia amb les seves preguntes, apuntant que amb la darrera emissió s'ha incrementat el diferencial a satisfer prop de les entitats bancàries, doncs de l'euríbor més el 0,25 aconseguit pel Govern socialdemòcrata, ara s'haurà de satisfer l'euríbor més el 2. A més, també criticava que l'emissió fos subscrit per les entitats bancàries i no s'hagués fet una subhasta pública defensant que aquest sistema no diversificava les fonts de finançament del deute, doncs són els mateixos bancs els qui presten i «amb major benefici». Així, va acabar dient al Govern que «té un problema: escombren sempre cap al mateix cantó i l'escombra se'ls està gastant».

Cinca va replicar reptant Barcia a trobar un altre país que hagi aconseguit al 2012 «el mateix preu que al 2010», i va exposar que Andorra havia aconseguit «preus molt millors al que correspondria al nostre rating».

REGULAR LES COMISSIONS / Barcia també va preguntar per les comissions aplicades als pagaments efectuats amb targeta de crèdit. Va ser el cap de Govern, Toni Martí, l'encarregat de respondre que «no ens ha agradat la decisió», que suposa «un nou cost per l'economia productiva». Malgrat això, ja va avançar que no es donarà suport a la proposició de llei presentada pels socialdemòcrates per congelar-les. L'argument: «contradiu l'esperit de l'acord monetari», doncs aquest «impedeix fixar límits màxims» a les comissions. En aquest punt, Martí va demanar als socialdemòcrates que «no vulguin quedar com herois», doncs ells han defensat més que ningú aquest acord.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT