PUBLICITAT

L'INAF alerta d'irregularitats en l'activitat bancària a l'estranger

  • L'institut indica que algunes entitats estarien duent a terme gestions prohibides
  • Lamenta que es posa en perill "el bon nom, la reputació i la imatge" del sistema
M. R.
ESCALDES-ENGORDANY

Aquest dilluns passat l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) va emetre un comunicat, titulat Normes ètiques i de conducta: ordres de clients, activitats a l'estranger en què es complementa un document anterior --el 163/05, referent a les Normes ètiques i de conducta-- arran de diverses "pràctiques constatades o presumptament efectuades per part d'algunes entitats bancàries andorranes". Sense precisar-ne el nom, l'INAF alerta que, "presumptament, hi ha diverses entitats bancàries andorranes que podrien estar duent a terme gestions, de manera habitual, en països veïns, tant en labors de captació com de manteniment".

Aquesta significativa alerta, que procedeix de l'institut supervisor del sistema financer, ve acompanyada per un clar recordatori de "la vigència d'aquesta prohibició, ja que aquestes actuacions posen en perill el bon nom, la reputació i la imatge el sistema financer andorrà". En aquest sentit, al comunicat que es complementa, anteriorment esmentat, en el seu apartat 8è, ja es prohibeix "la realització de qualsevol tipus de gestió bancària i/o financera per part d'entitats financeres andorranes en països quina legislació no ho permet".

Analitzant el comunicat 163/05, el que marca els criteris ètics i de conducta incloent un apartat d'"activitats a l'estranger", s'estableix clarament que "les entitats no hauran de captar activament fons en efectiu a l'estranger" i que, per tant, "no hauran d'organitzar, realitzar o prestar assistència activa, ni directament ni indirectament mitjançant tercers, en el transport de fons de clients de l'estranger cap a Andorra".

ALTRES FONAMENTS
Al mateix document també s'assenyala que "les entitats del sistema financer es comprometran a no guardar relació professional amb terceres persones que realitzin visites per promocionar la plaça financera andorrana a l'estranger ni a emprar la xarxa de la seva casa matriu per a efectuar aquest tipus de tasca a menys que l'activitat es realitzi de conformitat amb la legislació dels països en qüestió". És arran d'aquests criteris que l'INAF estableix la prohibició i demana que les entitats s'abstinguin de dur a terme aquestes pràctiques per no malmetre la imatge, tal com va recordar en el recent comunicat.

Davant de qualsevol dubte, i sempre mantenint la presumpció d'innocència, alhora que marcant la clara norma que marca el codi de conducta bancari, l'institut subratlla que "és competència de la Direcció General de l'INAF formular comunicats tècnics de compliment obligat per a les entitats del sistema financer", així com el fet que "qualsevol constatació d'incompliment de les instruccions anteriors donarà lloc a l'obertura de l'expedient administratiu corresponent", tal com asse- nyala el document.

La incògnita, però, rau en si aquestes activitats presumptament irregulars ja haurien estat objecte de l'obertura d'expedient administratiu, amb la qual cosa l'INAF estaria comprovant l'abast de les suposades activitats prohibides per tal de procedir o no a anar més enllà en la denúncia. El document és públic a la web de l'institut, en el seu apartat de comunicats tècnics, amb la qual cosa l'INAF no va amagar en cap moment aquests fets a la ciutadania. És possible que en el Consell de Ministres que tindrà lloc avui aquest tema pugui estar sobre la taula, atesa la rellevància d'uns fets com els que s'exposen.

ORDRES DE CLIENTS D'altra banda, l'INAF també recorda en un dels comunicats que més notorietat van aixecar des que aquest institut funciona com en les ordres de clients, que són jurídicament un mandat amb valor contractual, han de contenir "les dades suficients perquè aquest mandat sigui clar i per reduir al mínim el risc d'errada o de frau". En aquest sentit, apunta que "no és acceptable, per tant, que aquestes ordres no estiguin omplertes de manera rigorosa, ni que hi manquin dades essencials o, en els casos més extrems, que es faci signar al client en un document en blanc". L'INAF convida així la diligència en aquest tipus de tràmits, tot i que aquesta advertència no ve acompanyada d'unes acusacions com les realitzades en el cas de les activitats a l'estranger, que hauran de ser clarificades els pròxims dies. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT