PUBLICITAT

Un total de 2.664 residents participen a les eleccions

  • Els inscrits a les parròquies de Canillo i Encamp votaran al Pas de la Casa
GLòRIA GURDÓ
ANDORRA LA vELLA

Periodic
Jean-Piere Berçot amb els presidents de les meses electorals, ahir Foto: ÀLEX LARA

Els residents francesos inscrits en el cens electoral de l'Ambaixada de França a Andorra i que viuen a Encamp i a Canillo votaran diumenge que ve, primer torn de les presidencials franceses, al Pas de la Casa. Així ho va anunciar ahir l'ambaixador, Jean-Pierre Berçot, argumentant que «la població francesa a Andorra ha demanat dos col·legis electorals, cosa que Paris ha acceptat després de rebre l'acord de les autoritats andorranes». La necessitat d'un segon col·legi electoral s'explica «per la forta concentració de nacionals prop de la frontera» va afegir Berçot que tot seguit va explicar el procés de creació del segon col·legi. «Hi ha una sèrie d'obligacions legals que havíem de complir, de primer tenir prous electors per justificar un segon col·legi i després respectar la demarcació administrativa del país que ens acull». D'aquesta manera, els electors d'Encamp, parròquia a la que pertany el Pas de la Casa i els de Canillo, per proximitat, han quedat afectats al mateix col·legi electoral del Pas.

En canvi, els francesos residents a la resta de parròquies, Ordino, la Massana, Escaldes-Engordany, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria aniran a votar a la seu de l'Ambaixada de França, a la capital. El primer col·legi electoral, el d'Andorra la Vella, espera 1.672 electors mentre que el segon, el del Pas de la Casa, n'espera 992. Tots dos col·legis estaran oberts al públic de les 8 hores a les 18 hores. Jean-Pierre Berçot va advertir que per a poder votar els ciutadans francesos inscrits al cens electoral de l'Ambaixada han de presentar el carnet d'identitat o el passaport i el carnet consular. «Els francesos que no han fet els deures necessaris no podran votar a Andorra». A més, l'ambaixador Berçot va explicar que les eleccions al segon torn de les presidencials, el 6 de maig, i les legislatives, del 3 i 17 de juny, tindran exactament el mateix dispositiu a Andorra, tot i que va recordar que aquest any per primera vegada, els francesos podran votar a les legislatives per internet. «No pensem que això afecti gaire la participació per la via convencional, almenys aquí». va afegir.

Comunitat estable / Jean-Pierre Berçot també va voler matisar les xifres de les últimes presidencials del 2007, sobretot pel nombre d'electors que en aquell moment eren 3.342. «Les llistes que teníem aleshores eren antigues i no s'havien posat al dia com s'ha fet amb les actuals». Berçot va atribuir la disminució del cens no tant a la contracció de la comunitat francesa a Andorra com a «la sensibilitat dels francesos per posar-les al dia. No és que hagin marxat 1.000 francesos del país mentrestant».

Ara per ara, l'Ambaixada de França xifra en 4.000 el nombre de residents francesos a Andorra. «Si que és cert que són menys que fa alguns anys en què ha+vien arribat als 7.000, però ja fa un temps que la comunitat és estable, tot i que és cert que també està envellint».

Dels últims sufragis del 2007 Jean-Pierre Berçot va destacar-ne la participació del 42,85%«cosa que no està gens malament si es compara amb la participació que registren altres col·legis electorals francesos a l'estranger». A Andorra, els resultats del 2007 també van donar la victòria a l'actual copríncep, Nicolas Sarkozy. Pel que fa a l'elecció de diumenge, dilluns se sabrà qui té més possibilitats de presidir la República Francesa i també de ser el nou copríncep d'Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT