PUBLICITAT

El Govern sancionarà a 3.400 empreses per no presentar comptes

  • És un 42% de les societats obligades a fer comptabilitat, tot i que algunes poder no estar en actiu
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre i portaveu, Jordi Cinc, ahir després del Consell de Ministres Foto: EL PERIÒDIC

El Govern insisteix amb fermesa en la seva política de comptabilitat, estrenada amb el 2010 com primer any pels empresaris per presentar les seves dades. I es va mostrar inflexible en sancionar a aquelles que no hi van entregar els comptes, tal i com es va decidir ahir al Consell de Ministres. En total, segons va confirmar ahir el Ministre de Finances, Jordi Cinca –i com va sortir publicat al BOPA–, són 3.400 les empreses que seran sancionades i que s'enfronten a multes de fins a 2.000 euros.

A l'altra banda, es troben les 4.700 empreses que sí que van presentar els seus comptes. Això deixa uns números d'incompliment bastant elevats, ja que el 42% de les empreses encara no han presentat ni els comptes ni el justificant conforme no els han de presentar.

Nova obligació / «Aquesta és una obligació novedosa i per aquest motiu varem donar terminis raonables», va estimar el també portaveu de l'Executiu. Però es va mostrar inflexible. «Ara és el moment d'arribar a un segon estadi i iniciar el procediment sancionador», va refermar. Tal i com va recordar, la Llei estableix que les multes poden anar dels 601 euros fins a un màxim de 2.000 per no haver-hi presentat els comptes.

No obstant, si bé pot donar imatge de desbordament l'elevat nombre d'empreses que no van presentar la seva comptabilitat, s'ha de tenir en compte, segons Cinca, que bona part d'aquestes estarien sense activitat. «No hi ha possibilitat de saber si són empreses en actiu o no», va determinar el ministre. Aquest condicionant podria arribar a justificar l'elevat percentatge d'empreses que van el·ludir la presentació de resultats. Si bé ara mateix el Govern no disposa d'aquestes dades, Cinca va explicar que, si fossin un miler les que hi són en actiu, la situació seria bastant diferent. Tot i així, va reclamar que totes les raons socials, tant si hi són en actiu com si no, estan obligades a presentar la seva comptabilitat i seran sancionades d'igual forma.

Tampoc el Govern té xifres exactes de quantes són les empreses o professionals que els seus comptes van sobrepassar els 150.000 euros. Aquesta dada és de relativa importància, ja que les societats que no arriben en aquesta xifra es poden acollir a una modalitat automàtica per presentar comptabilitat, el que hauria facilitat l'entrega de les xifres. Encara que s'ha de tenir en compte que algunes associacions empresarials andorranes van reclamar que aquestes modalitats automàtiques es poden traduir en un augment dels pagaments si no es té una comptabilitat acurada.

Cinca va recordar que s'està jutjant a les empreses que no han fet efectius els seus comptes en el 2010. I és que ja es va donar temps, segons Cinca, per refermar que aquesta és una nova situació que precisava d'educació fiscal. Tot i que no es pot eximir la presentació dels comptes. I va dir que si ara es comencés a no respectar aquest nou mecanisme, no s'aguantaria ni tindria cap sentit. Motiu pel que es sancionarà en aquestes 3.400 societats que no van presentar els comptes. Els relatius a 2011, però, encara es poden entregar fins al proper 31 de juliol.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT