PUBLICITAT

Cauen els accidents a les pistes i es retallen un 40% en vuit anys

  • Els esquiadors russos experimentats i els que no tenen experiència són els que van acabar amb més afectats
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Hospital inflable per socorrisme a les pistes, instal·lat aquest any a Grandvalira, en una imatge d'arxiu. Foto: ÀLEX LARA

La seguretat a les pistes cada any es més latent. I és que els accidents relacionats amb l'esquí es van disminuir a la temporada de l'any passat, segons xifres oficials del Govern. Amb una dada que trenca la barrera psicològica dels deu milers de sinistres, tot i que el nombre d'esquiadors va créixer en comparació a la temporada prèvia.

En números exactes, la campanya 2010-2011 es va tancar amb 9.981 accidents, segons l'estudi que va presentar ahir el Govern, en relació al darrer any del que es tenen dades. Això representa un 7% en la retallada dels sinistres registrats a la temporada anterior, on es van comptabilitzar 1.755.

S'ha de tenir en compta, però, que el nombre d'esquiadors a les pistes al 2011 va ser superior al de la campanya prèvia. D'aquesta manera, es pot comptabilitzar que es van produir 0,43 accidents per cada miler d'esquiadors en front del 0,51 del 2010. Aquesta dada es traduiria en una mitjana de la retallada d'accidents del 15%.

Cap a retallar la meitat d'accidents. / Els sinistres a pistes presenten una davallada constant, ja no des dels últims dos anys amb xifres, sinó en els darrers vuit anys. En aquell 2003, la sinistralitat pujava fins als 14.534 casos, quan el nombre d'usuaris de les estacions era similar. Una baixada del 40% en comparació a la campanya passada.

Tot i que l'any 2003 –el primer del que es donen dades a l'estudi de Govern–no va ser dels pitjors. Les dues temporades següents van mostrar resultats agreujats, amb l'accidentalitat per sota dels 16.500 afectats.

El que mostra la constant davallada d'accidents –si bé alguns anys puja mínimament, a llarg termini aquesta xifra es va retallant– és que, any rere any, les estacions aconsegueixen controlar el nombre de sinistralitat, el que podria ser conseqüència de les millores en seguretat que s'implanten cada nova campanya. Si aquesta tendència continués, es podria arribar a un moment on els accidents es minimitzessin a la meitat en el termini d'una dècada.

L'estudi també reflexa que el segment amb més accidentalitat és el dels joves de 26 a 35 anys, que representa una quarta part dels afectats. Per sota d'ells, els majors d'edat fins als 25 mostren un 21% de sinistralitat.

D'altra banda, fins l'any passat, els surfistes de neu anaven creixent en accidentalitat i en números de problemes, i sembla que el seu percentatge s'ha estabilitzat en un 21% del total. I els practicants de la modalitat d'esquí alpí continuen figurant com els més afectats, amb un 61% del nombre total de sinistralitat. Tot i que el surf és el que registra les lesions de més gravetat.

L'ús del casc, que segons l'informe permet disminuir considerablement els traumatismes cranials, va estar present a un 32% dels afectats. La mateixa xifra o similar que en anys anteriors, el que per Govern significa que la seva utilització s'ha estancat en aquest varem als darrers temps.

Com acostumen a mostrar la majoria dels anys, les caigudes són la principal causa d'accident, amb un 82%, seguides de les col·lisions, amb un 7%.

Si bé l'estudi no té en compte de les xifres amb que es pot tancar el present any –on van haver-hi menys esquiadors per la retallada de dies de neu–, es podria tornar a retallar novament el nombre d'accidents. Tot i que depèn en certa manera dels perfils que arriben a les pistes del Principat.

El grup d'alta accidentalitat està associat, segons l'informe, als usuaris de poca proximitat. És a dir, a anglesos i d'altres països, com són els russos. També es fixa que els usuaris més afectats són aquests que tenen una escassa condició física o que es troben al nivell de debutant.

Segons va manifestar durant aquest any la responsable de Ski Andorra, Montse Rotés, els qui practiquen l'esport d'una forma més esporàdica són els que presenten major afectació. Motiu pel que aquesta associació opta per la necessitat de fer classes amb monitors els primers dies, i no amb amics o amb la parella, que és el que acostuma a passar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT