PUBLICITAT

«L'experiència de muntanya» serà l'aposta de futur pels arquitectes

  • El Col·legi presenta la seva junta per adaptar-se a les oportunitats de l'obertura econòmica
L. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La presentació oficial de la nova junta, ahir a la seu del Col·legi. Foto: ÀLEX LARA

Nous temps pels arquitectes andorrans. L'obertura econòmica i adaptar-se a les noves oportunitats que dóna la possibilitat de sortir del Principat o, a l'altra banda, d'atreure professionals estrangers són els reptes. És per això que ahir el Col·legi Oficial d'Arquitectes d'Andorra va presentar la seva nova junta. Una directiva que regirà l'activitat durant els propers tres anys i que mira a les fronteres com a una oportunitat.

El seu degà, Víctor Blasi, va explicar que la junta s'amplia i es renova per «adaptar-se a aquests nous temps». Un moment condicionat per l'obertura econòmica i la situació de crisi, en què cal treballar per «obrir-se al món», va explicar. La junta està composta per sis membres però oberta a la participació de tots els col·legiats, i ahir van participar altres tres arquitectes en la presentació oficial.

Experiència de muntanya. / Blasi va declarar que les oportunitats que s'obren amb el nou marc econòmic andorrà condicionaran la seva activitat. «Abans, si volíem anar a treballar a Espanya o França no podíem ser competitius perquè patíem molts impostos», va declarar el degà. «Ara tenim matèria gris per exportar i treballar» a l'estranger, va refermar. Aquesta sembla una de les noves directrius.

I és que Blasi va reclamar que molts dels andorrans han col·laborat i realitzat projectes a l'estranger. I que han estudiat als mateixos llocs que els seus col·legues espanyols i francesos. Però amb el condicionant de que a Andorra tenen el «coneixement de muntanya», que juga al seu favor. «Realitzem la nostra tasca a un camp molt especial, la muntanya té aspectes molt durs, i això ens dóna un avantatge», va explicar el degà en relació als condicionants professionals de construir al nostre territori.

Altre dels reptes que afronten actualment és el de fer un estudi del parc immobiliari per veure les reformes «actives i passives» per aconseguir un estalvi, un projecte que estan acabant, com va comentar la secretària, Esther Pascal.

La nova junta del Col·legi d'Arquitectes emprèn la nova etapa amb l'objectiu d'estar més presents en la cultura del país i millorar les relacions amb les administracions. Entre els reptes que afronten, hi ha la potenciació de la rehabilitació i la llei d'edificació, tant per la davallada de la construcció com per aconseguir un estalvi des del punt de vista energètic, com va explicar Pascal. En aquest sentit, el degà del col·legi, Víctor Blasi, ha indicat que estan acabant de fer un estudi sobre el parc immobiliari per veure les reformes que es poden fer per aconseguir un estalvi.

Asseguren també que volen facilitar el procés d'obertura des del camp de l'arquitectura, ja que aquest procés permetrà ordenar la pràctica d'aquesta professió al Principat, tant dels arquitectes locals com dels de fora, i esperen poder acollir professionals que aportin experiència.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT