PUBLICITAT

Quatre equips per a dues places europees i tot a una carta

  • Únic en la Lliga: tots poden ser campions en l'última jornada però només el Lusitans depèn d'ell mateix
I. MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Peppe (negre) i Juli xoquen en una lluita per la pilota en un dels clàssics Matecosa-Pidasa d'aquest curs. Foto: ÀLEX LARA

la Lliga Nacional 2011-2012 és l'única en la història que arriba a l'última jornada del play-off pel títol amb els quatre equips amb opcions de ser campions. Escale Santa Coloma i Lusitans la Posa, que no tenen aquest trofeu a les seves vitrines, han donat un pas més aquest curs i s'han posat a l'alçada dels dos grans del futbol andorrà, Matecosa i Pidasa. Tots quatre s'ho juguen tot a una carta i només l'equip que dirigeix Vicens Marqués depèn d'ell mateix.

Aixecar aquesta Copa, però, no és l'únic premi que depararà el cap de setmana vinent. També es definiran dues de les tres places europees que Andorra té per a aquest estiu i els tres següents, segons els nous barems de la UEFA. La normativa per aconseguir el passaport per a les fases prèvies de la Champions i l'Europa League no ha variat i el campió de Lliga s'endurà la grossa: jugar la màxima competició europea en una mini ronda de quatre equips que formaran els campions del Principat, San Marino –encara no ha començat el play-off pel títol–, i Malta i Luxemburg, lligues en les quals ara mateix repetirien Valetta i Dudelange. El segon classificat també tindrà bitllet, per a la primera ronda de l'Europa League.

OPCIONS PER AL TERCER CLASSIFICAT / A l'equip que acabi últim en el play-off pel títol només li quedarà una altra via per jugar competició europea: guanyar la Copa Constitució, per a la qual tots quatre estan classificats per a les semifinals. Les opcions per al tercer classificat és difícil, però es podria produir si el subcampió de Lliga és campió de la Copa. En aquest cas accediria mitjançant el torneig del K.O. automàticament a la segona ronda de l'Europa League i la plaça per a la primera ronda seria per al tercer classificat. Si el que guanya la Lliga fa doblet el finalista de la Copa seria el que s'enduria el segon premi.

D'aquesta manera és evident que els quatre clubs es juguen tot a una carta. Els dos partits de la darrera joranda es disputaran a la mateixa hora –les dotze del migdia– sent el derbi colomenc Escale-Pidasa a Alàs i el Lusitans-Matecosa a Aixovall. Andorra Telecom tindrà un bohn diumenge ja que serà un dia de trucades i més trucades via mòbils per saber les novetats als dos camps. Ja va passar l'any passat quan el vigent campió Pidasa va esperar 40 minuts a que acabés el partit a Alàs, amb un Matecosa que va empatar 1-1 amb l'Escale i que com a conseqüència no va poder aixecar el trofeu.

DUEL TAMBÉ PEL ‘PITXITXI' / També fins a l'última jornada queda enlaire el duel per ser el màxim golejador de Primera. El derbi colomenc presenciarà també el duel entre els dos primers classificats en aquest apartat: el ‘9' de l'Escale Víctor Bernat, que suma 14 dianes i el mitja punta del Pidasa Juli Sánchez, que en duu 12. Remotes opcions hi ha per Luis do Nascimento (Escale) i Alejandro (Pidasa), que han vist porteria en 10 ocasions i encara més difícil ho tenen Juan Raya (Lusitans) i Gabi Riera (Matecosa), tots dos amb nou. Es preveu un diumenge trepidant, amb tot un any resumit en un dia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT