PUBLICITAT

El 3% dels crèdits presenten morositat

  • La dada, però, és molt inferior a la registrada als països del voltant
  • L'anuari destaca les elevades ràtios de solvència i liquiditat dels bancs
M. R.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Oficines bancàries en què es realitzen diàriament operacions per a la concessió de crèdits. Foto: TONY LARA

Una de les novetats de l'edició d'aquest any de l'Anuari Socioeconòmic de BPA, a més de les dades estadístiques sobre els estudiants universitaris a Andorra, la massa salarial per sectors d'activitat i les anàlisis de la capacitat d'endeutament dels comuns, és la de la taxa de morositat de la banca andorrana. Aquest últim aspecte, a causa de la transcendència pública que té, era una de les dades més esperades, també per la notorietat que té l'indicador en un context de crisi en què moltes famílies tenen dificultats per complir amb els seus compromisos amb els bancs. Així, l'any passat la taxa de morositat va assolir "el 3% dels crèdits totals", un fet que representa "un increment important respecte al 2008", quan la ràtio de morositat va ser del 2,3%, segons l'anuari.

Aquesta morositat es distribueix de manera desigual entre les diferents entitats bancàries del país. Si bé Andbanc i BPA presenten els índex més alts, amb el 4,93% i el 3,41%, respectivament, el banc que menys morositat presenta és el BSA, amb el 0,37%. En un terme mig se situen Crèdit Andorrà i BIBM, amb el 2,74% i el 1,41%, respectivament. Alcobé va destacar que aquest percentatge global representa "un cert control" respecte a la difícil situació econòmica, fruit d'"una tasca molt diligent de la banca andorrana". Com a mostra que aquest percentatge és inferior al dels països veïns, l'expert va recordar que a Espanya aquest índex se situa entorn del 5%.

DINÀMICA DELS BANCS
Entre les dades més significatives del sector financer destaca que el salari mitjà mensual dels empleats arriba als 4.221 euros, el més elevat de tots els sectors, 2,2 vegades per sobre del salari mitjà dels assalariats del Principat. Pel que als actius totals, aquests van disminuir el 15,6% l'any passat "com a conseqüència del traspàs de les posicions dels clients en dipòsits cap a inversions amb més risc" com ara accions, obligacions o fons d'inversió.

Les inversions creditícies de clients, mentrestant, van passar a representar més de la meitat de l'actiu total de la banca andorrana, amb el 51,5%, tot i que van disminuir el 18,7%. Entre els aspectes que refermen l'optimisme en aquest sector, hi ha les ràtios de solvència i de liquiditat, que arriben, en termes globals, al 21,12% i al 75,67%, respectivament.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT