PUBLICITAT

Neix una plataforma web que uneix afectats per accidents al Tobotronc

  • El seu impulsor puja divendres a Andorra per interposar una demanda civil a la Batllia contra Naturlàndia
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un grup de persones baixa pel Tobotronc. Foto: TONY LARA

La pàgina web www.naturlandia.es, creada la setmana passada, s'ha convertit en una plataforma d'afectats que han patit algun accident al Tobotronc al llarg dels seus vora quatre anys de vida. La web ha estat impulsada per Mark Mackay, el pare de la nena de deu anys que va patir greus ferides fent-hi una baixada l'estiu passat. A Naturlandia.es s'hi recullen diversos testimonis que s'uneixen al crit de Mackay perquè l'ecoparc temàtic prengui accions per millorar la seguretat del tobogan. Segons asseguren a la pàgina, s'hi han produït una cinquantena d'accidents, la majoria d'ells amb voluntat de ser tapats pels responsables de la instal·lació.

Les crítiques de les persones que testimonien a la web van dirigides directament als responsables del giny mecànic, ja que consideren que l'atracció no té garanties suficients com per a considerar-la segura. Però el lament no s'acaba aquí, sinó que també s'han sentit desemparats un cop han patit l'accident. Sigui per poca atenció dels propis treballadors i cossos especials, sigui perquè l'asseguradora de Naturlàndia els ha donat llargues a l'hora de pagar una indemnització per danys i prejudicis.

La intenció dels impulsors de la iniciativa, i de tots els que s'hi han adherit, és fer pressió via online, ja que gran part d'ells han desestimat presentar recurs a la Batllia per un tema econòmic. I per aquest motiu també han creat una pàgina a la xarxa social Facebook, No més accidents al Tobotronc d'Andorra, la qual segueixen 119 persones, a més d'un compte a Twitter (@Naturlandia1). S'han recollit testimonis també a través d'aquests canals.

la primera demanda judicial / La majoria ha desistit a seguir reclamant per una qüestió de diners, però aquest no és el cas de Mark Mackay. L'afectat ha decidit portar a la Batllia l'accident que va patir la seva filla l'agost passat. Pujarà expressament des de Sant Cugat per a entrar-la aquest divendres. Reclama a Naturlàndia per danys i perjudicis, a més de sol·licitar que es prenguin mesures «per corregir les deficiències en matèria de seguretat» detectades en un peritatge elaborat per una enginyeria i per una acta notarial.

Aquesta decisió l'ha presa després d'un llarg periple de controvèrsia amb Naturlàndia, l'asseguradora i el propi Comú de Sant Julià. Només patir l'accident, explica Mackay, els advocats «ens van demanar que no sortís a la llum», una petició que la família va acceptar perquè Naturlàndia es va comprometre a pagar-los danys i perjudicis –la menor va estar un mes i mig ingressada a l'hospital i encara no està plenament recuperada. Però la sorpresa de la família va ser quan el metge de guàrdia de Meritxell els va informar que «no érem els primers que veníem per accidents al Tobotronc».

Va ser llavors quan Mackay va començar a investigar i a contactar amb d'altres afectats, una tasca que l'ha portat a tirar endavant la plataforma.

Des del juliol fins fa poques setmanes, en les converses amb els advocats «sempre ens havien dit que arribaríem a un acord, però a la vegada ens anaven donant llargues», amb la voluntat de dilatar-ho en el temps. El pare de l'accidentada ha hagut de pujar fins a 15 vegades a Andorra per parlar amb advocats, portar peritatges i fins i tot entrevistar-se amb el cap de Govern, Toni Martí. Però sense aconseguir solució. Fins que fa pocs dies es van trencar les negociacions entre els advocats del Comú i de la família. «Ens van dir, ja ens veurem als tribunals».

Davant aquesta situació, Mackay va decidir sense dilatacions iniciar la via judicial, «molts han desestimat continuar per un tema econòmic, però no és el meu cas, seguiré fins al final», va manifestar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT