PUBLICITAT

La CASS limita la venda de medicaments a un mes màxim

  • L'ordre no és nova però era habitual subministrar per a tot el tractament
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Medicaments en una estanteria d'una farmàcia. Foto: EL PERIÒDIC

La CASS està intentant esgarrapar d'allà on pugui. Els responsables de la parapública estan aguditzant l'ingeni per aconseguir un estalvi davant d'una situació de màxima alerta. Fins a punt insospitats i que el consumidor fa uns mesos que ho està notant, o patint.

Així, fa uns mesos que la Seguretat Social va enviar un comunicat a totes les farmàcies en forma de recordatori. Concretament en el document es reitera que «no es poden dispensar medicaments per un període superior al mes de tractament. Les receptes caduquen als 3 mesos, si no són de tractament continuat». A simple vista pot resultar una ordre inapreciable, sense efectes. En realitat, aquesta obligatorietat forma part de les normes que es van establir des què es van crear els fulls electrònics, ja fa anys, en substitució del tradicional full groc.

Però aquesta és la teoria, perquè en la pràctica els farmacèutics sempre han dispensat als malats totes les dosis necessàries per a tot el temps de tractament, sense cap mena de restricció. D'una banda l'establiment s'assegurava la venda complerta i d'altra es facilitava al client tots els medicaments per al període necessari.

PAGAMENT / Però el consumidor ja ha notat el canvi. Les farmàcies s'han posat fermes davant l'ordre superior de la CASS, entre d'altres coses perquè la parapública només es fa càrrec del cost d'un mes, cosa que abans no passava.

Tot i això es donen casos paradoxals. Una farmacèutica explica que molts cops han de vendre un medicament amb, per exemple, només 28 pastilles, amb la qual cosa el pacient queda uns dies sense subministrament, i si vol arribar al tractament complert dels 30 dies s'ho ha de costejar de la seva butxaca.

Hi ha altres casos. Aquelles persones que marxen de vacances més de 30 dies tampoc poden endur-se les dosis complertes, i també en aquest cas es veuen en l'obligació de comprar la resta del medicament sense que després rebi la part compensatòria de la CASS.

D'aquesta manera, tractament llargs, que en ocasions són de fins a sis mesos, s'han d'anar dosificant mes a mes.

Aquest diari va intentar sense èxit recollir l'explicació de la CASS divendres a través de la seva directora, però no va ser possible.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT