PUBLICITAT

Catalunya i Andorra resoldran dinamitzar l'Acord de Col·laboració

  • Representants del departament d'Afers Exteriors de la Generalitat viatjaran al Principat aquest mes
L. F. M.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
José Montilla i Albert Pintat en una de les seves trobades. Foto: EL PERIÒDIC

El secretari d'Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya, Senén Florensa, acompanyat pel director general de Relacions Exteriors, Francesc de Paula i Gambús, viatjaran aquest mes a Andorra amb l'objectiu de reprendre el contacte institucional i dinamitzar l'Acord de Col·laboració signat el 2009, segons van confirmar fons policials a EL PERIÒDIC. En aquest conveni consta que la seva vigència és de quatre anys, i que aquest s'ha de renovar cada dos anys.

L'Acord de Col·laboració que es va signar fa tres anys entre Andorra i Catalunya va tenir com a objectiu la solidificació de les relacions entre els dos països, ja que aquest conveni dotava d'entitat política i jurídica les col·laboracions que s'establissin entre els dos territoris.

Els signataris van ser José Montilla, en aquell moment president de la Generalitat i Albert Pintat, llavors cap de Govern; aquest últim va declarar que el conveni «elevava el rang» de les relacions entre tots dos territoris.

els camps de relació/ El conveni reconeix diferents camps de col·laboració: temes relacionats amb sanitat, consum i protecció civil, d'emergències o de gestió de residus, entre d'altres, així com en el desenvolupament i bona marxa de les diferents infraestructures, entre elles l'aeroport de la Seu d'Urgell.

En matèria de cooperació internacional,tant Montilla com Pintat es van comprometre a la difusió i promoció del Conveni sobre la protecció i la promoció de la diversitat de les expressions culturals. El document també va permetre a Catalunya participar en projectes d'organismes internacionals com la Unesco, de la qual Andorra en forma part.

Altres àmbits prioritaris de col·laboració, establerts dins aquest acord marc, van ser la promoció i projecció exterior de la cultura i llengua catalanes, que es durien a terme a través de la Fundació Ramon Llull.

La indústria i el desenvolupament econòmic, a més, van ser temes que el conveni marc també va materialitzar, establint les bases per a futures col·laboracions.

El sisè punt/ En el sisè punt de l'Acord de Col·laboració, Catalunya i Andorra es comprometien a crear una Comissió de seguiment amb l'objectiu de garantir la bona aplicació d'aquest acord. Aquest punt especificava que cadascun dels signants nomenaria un màxim de cinc representants per formar part de la comissió, que «es reunirà quan sigui necessari», a demanda d'un dels signants, i com a mínim una vegada cada dos anys. Les seves funcions també quedaven establertes: vetllar per l'aplicació dels punts continguts a l'Acord, identificar els projectes de cooperació, en funció dels àmbits de col·laboració prioritaris establerts i realitzar-ne el seguiment, estudiar propostes de millora del marc de cooperació establert pels signants i examinar qualsevol altra qüestió relativa a aquest acord.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT