PUBLICITAT

AINA estrena instal·lacions

  • Les millores inclouen un amfiteatre, un hort, una sala per a formacions de monitors i una per a tallers de cuina
  • La inversió ha estat de 500.000 euros i s'hi beneficiaran 12.000 joves cada any
CLARA GARNICA
CANILLO

Periodic
Les noves instal·lacions, amb l'amfiteatre i la font. Foto: ÀLEX LARA

Amb cantades. Així van celebrar-ho ahir les personalitats presents a la inauguració de les noves instal·lacions de la casa de colònies AINA, a Canillo. Hi eren els cònsols majors o menors de cada parròquia –a excepció d'Ordino, en què va assistir una consellera, i de Sant Julià, que no va tenir cap representació–, membres de la comunitat religiosa del país i també el copríncep episcopal i bisbe de la Seu d'Urgell, Joan-Enric Vives. I evidentment, mossèn Ramon de Canillo, el gran impulsor de tot el projecte. Els presents van comprovar insitu com la vida d'AINA creix en superfície, més de trenta anys després que s'hi posés la primera pedra.

L'encarregat de realitzar les millores de les instal·lacions ha estat l'arquitecte Antoni Pol, ajudat per Zaira Nadal. Amb una inversió de 500.000 euros, que s'aniran pagant «poca a poc», segons va reconèixer mossèn Ramon, s'ha aconseguit dotar la casa de colònies d'un hort, un amfiteatre amb pintures que expliquen la història d'AINA, una font en forma de lleó amb dotze sortidors –en honor als 12 apòstols–, una aula de formació per als monitors d'AINA, i finalment una sala taller-cuina per a poder degustar el que prèviament s'ha conreat a l'hort. Paral·lelament, davant la preocupació per enllaçar la infraestructura amb l'edifici antic, s'ha construït una porxada que permet als infants sortir del menjador i gaudir d'un espai de lleure quan plou.

Pol va destacar d'aquestes infraestructures, el seu aïllament, inspirat en Suïssa i que li permet «complir amb el reglament energètic en l'edificació». També va explicar l'origen de tants colors i tanta irregularitat de formes: «Hem volgut similar un cuc que surt de terra, de l'hort, un cuc que a més d'empassar terra també en treu i l'oxigena». I els colors, llampants i contrastats, s'inspiren en els «arlequins tradicionals de Canillo».

El copríncep, però, va pronunciar-se d'una manera més pràctica. «Jo no sé si això són cucs o què, però m'agraden aquests colors tan vius», i va instar a fer el mateix amb la resta d'instal·lacions de la casa de colònies, inaugurada l'any 1982. En el seu discurs, Vives va assegurar que AINA «em va sentir goig de ser catòlic i demostra que no anem tan malament».

12.000 joves anuals

La casa de colònies AINA s'està quedant petita. Mossèn Ramon confia que aquestes obres no siguin les darreres. Tot sigui per acollir amb la màxima hospitalitat els vora 12.000 joves que anualment visiten les instal·lacions. Tots ells són tutelats pels vora 100 monitors d'AINA. El mossèn de Canillo va assegurar que la casa de colònies ha viscut tres etapes: La primera, la d'acollir nens que no es podien pagar unes colònies, la segona, la d'acollir els més febles, amb algun tipus de minusvalidesa. Ara s'encara la tercera, la de formar al jovent, donar-los estímuls perquè «reaccionin davant dels fanatismes i de la violència».

La visita a la instal·lació va cloure amb un dinar de les personalitats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT