PUBLICITAT

Montoro vol 'suavitzar' l'amnistia parlant dels comptes a l'estranger

  • Diu que els diners a entitats foranies es tindran que declarar, quan aquesta obligació ja és vigent
EL PERIÒDIC
MADRID

Periodic
Cristóbal Montoro, ahir al Ple del Congrés a Madrid Foto: EFE / JAVIER LIZÓN

Emmarcat al seu nou pla fiscal, ahir el Govern espanyol va anunciar que l'avantprojecte de llei que avui posa en marxa per combatre el frau també obligarà a qui tingui comptes a entitats financeres de l'estranger a declarar aquests diners, a més d'altres possessions.

Una obligació, però, que ja era efectiva per a tot espanyol, en una acció del ministre espanyol que sembla enfocada a ficar més pressió en aquells que tenen capital fora del país veí. No en va, ahir va entrar en vigor l'amnistia fiscal que des d'ara permet blanquejar diner negre a canvi d'un 10% en favor de l'Executiu espanyol. Diners que en molts casos s'estima que es troben a molts d'aquests comptes a l'estranger.

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques espanyol, Cristóbal Montoro, va fer públic que el pla antifrau que s'aprova aquest matí també inclourà aquesta «obligació». La d'informar sobre els comptes oberts en entitats financeres que es trobin a l'estranger.

Això no afectaria, òbviament, a aquells que viuen i treballen a l'estranger –com és el cas dels residents andorrans–, en tant no es tracta de persones amb obligacions amb l'Administració espanyola.

Al pla de Montoro també es reflectiria l'obligació d'informar sobre títols, valors, drets, fons propis o d'entitats i assegurances de vida i béns contractats amb entitats establertes a l'estranger.

Obligació ja establerta / Tot i així, ahir fonts bancàries van declarar que aquesta obligació ja era efectiva. Que no aporta cap novetat. I que aquells ciutadans amb bens i comptes a l'estranger ja havien de fer palès aquests en la seva declaració de la renda. Com es fa cada any.

I és que, si bé Montoro va assegurar «que no s'havien utilitzat mai abans a l'Estat» mesures fiscals com les que ell està imposant, segons van confirmar des de les entitats financeres del país, en aquest cas concret ja es parla d'una obligació fixada amb anterioritat. Els ciutadans espanyols amb capital a l'estranger ja feien –o no– aquesta declaració.

No només tenen que declarar diners o béns qui els dipositen a Andorra. També els qui ho fan a la resta de països. El que no vol dir que hi hagin ciutadans que no parlin d'aquestes obligacions amb l'Administració espanyola, motiu pel que el ministre del país veí posa aquest èmfasi en la persecució de fons no declarats. Encara que Montoro va incidir en què aquesta obligació serà ara quan sigui «legal».

El que ahir es va apuntar des de diverses fonts és que aquest pla vol ser el contrapunt del decret de mesures tributàries i administratives que es va aprovar ahir al Ple del Congrés i que inclou l'amnistia fiscal o les reduccions a les bonificacions a l'Impost de Societats. El ministre d'Economia i Administracions Públiques va reiterar que són mesures «excepcionals» que responen a la situació crítica de l'economia i que permeten no haver d'activar altres mecanismes com un augment dels impostos indirectes.

El PSOE i la resta de l'oposició a Espanya ja va criticar durament l'amnistia fiscal, qualificant-la «d'injusta» i «immoral» perquè premia les grans fortunes mentre que els ciutadans han de pagar impostos. Segons els socialistes, és una mesura «insostenible» en tots els termes, i especialment des del punt de vista de l'ètica i la lluita contra el frau fiscal, segons el diputat Pedro Saura. Es tracta, va dir, d'una iniciativa que «arruïna» els esforços de la lluita contra el frau. Encara que després es parli de lluitar contra el frau demanant obligacions als comptes a l'estranger.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT