PUBLICITAT

Els comerciants confien en la llei que se'ls promet per a la tardor

  • El sector podria estar regulat abans de final d'any segons les converses mantingudes amb Govern
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns compradors davant les botigues de l'avinguda Meritxell, la més comercial i cèntrica de la capital Foto: ÀLEX LARA

El comerç tindrà una llei que reguli l'activitat del sector abans de finals d'any, segons les diferents associacions empresarials que aquest dies s'han unit per fer front comú i aturar l'afer de les targetes de crèdit. Rosa Pascuet, vicepresidenta de l'Associació de Petits Comerciants va afirmar ahir que «esperem que compleixin el que ens han dit (el Govern) i que aquesta tardor, per fi, s'aprovi la Llei de comerç». Per a Pascuet la situació actual d'un dels sectors tradicionalment més actius del país és deplorable. «Tenim botigues per a 800.000 habitants i només som 80.000». El comerç està sobredimensionat i «molts negocis s'estan morint, sobretot les petites botigues de barri que abans donaven un servei de proximitat a la població ». Avui la competència és «ferotge i només poden sobreviure els més grans». Pascuet també va afegir que la Llei del comerç hauria de posar una mica d'ordre, «necessitem un instrument que consolidi el que ja tenim, que és el que ha mantingut aquest país fins ara, i preservi els petits negocis». I és que per a Pascuet, com per a altres comerciants, alguna ombra comença a planar sobre l'emfatitzada obertura econòmica. «Estem molt d'acord en que vinguin grans marques de luxe sempre i quan no s'empobreixi una mica més el país duplicant l'oferta existent».

Una pasqua destenyida / Els petits comerciants coincideixen en que la Setmana Santa «ha estat molt ‘light'» afegeix Rosa Pascuet. L'opinió també es compartida per Susagna Venable, presidenta de la Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra (FACA) que argumenta: «Fatal, un calaix escandalós! Sí que es veia gent, però no tanta com estàvem acostumats. I per si fos poc, la gent demana preus però no gasta.» És en aquest context d'incertesa i pessimisme per a la bona marxa dels negocis, que fa unes setmanes els bancs van anunciar als comerciants la intenció de cobrar comissió per a les operacions fetes amb targetes de crèdit andorranes i d'augmentar les comissions, que ja cobren, sobre les operacions fetes amb targetes de crèdit estrangeres. La FACA estima que les vendes amb targeta representen el 50% de la facturació total del comerç andorrà. «Sempre plou sobre mullat» lamenta Rosa Pascuet una de les signants amb Susagna Venable i Miquel Canturri, de la carta que la FACA, l'Associació de Petits Comerciants i l'Associació de Comerciants del Centre històric d'Andorra la Vella van enviar als bancs, abans d'ahir.

Una acció anunciada / Tot i els esforços dels bancs per ofegar la protesta generalitzada, anunciant que a partir del proper 1 de maig deixaran de cobrar el 0, 5% de comissió per les operacions amb targeta andorrana d'un import inferior a 30 euros, els comerciants se senten burlats. I és que tal com diuen en la carta, el comerç andorrà va contribuir molt en la vulgarització de la targeta de crèdit acceptant-la per tot i no res. «La relació amb les entitats sempre ha estat de col·laboració mútua, fins i tot el comerç andorrà ha promocionat el pagament amb targetes del país. Per això no entenem el gir sobtat d'aquesta situació, malmeten un relació que sempre ha estat de confiança». Al parer dels signants «s'ha fet cas omís a la realitat del comerç».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT