PUBLICITAT

Rubricat el conveni per evitar la doble imposició amb França

  • El Govern confia que l'acord se signi abans no acabi la legislatura francesa i que entri en vigor el 2013
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Martí, acompanyat per tot el Consell de Ministres, es dirigeix a la sala de premsa per anunciar la rúbrica, ahir Foto: ÀLEX LARA

El cap de Govern, Toni Martí, acompanyat del ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i amb la resta del Consell de Ministres entre el públic com a recolzament, va anunciar la rúbrica del primer conveni per evitar la doble imposició amb França. És el primer pas. Falta la signatura, que tindrà lloc «properament», segons va manifestar Martí, i entrarà en vigor de cara el 2013. Aquest conveni elimina el gravamen del 34% que França aplica a l'exportació de serveis al seu territori per part de professionals i empreses andorranes i estableix retencions d'un màxim del 5% a la repatriació de dividends, interessos i cànons. De tal manera que «garanteix que Andorra sigui competitiva i complint amb els estàndards internacionals de cooperació i transparència».

La rúbrica va tenir lloc el passat dimecres 4 d'abril. Ara caldrà esperar que es firmi per part dels governs i es ratifiqui posteriorment pels parlaments corresponents. Això és, el segon pas s'espera per abans de la fi de la legislatura francesa, a mitjan maig, i el tercer i definitiu «no més aviat del 2013», en paraules del cap de Govern.

Un cop en vigor, el conveni de no doble imposició facilitarà l'expansió de les empreses i professionals cap a França per a l'exportació de serveis, seran més competitives al no estar castigada amb el gravamen, que era del 34%. L'objectiu d'aquest acord, segons Martí, és que «les empreses siguin més competitives», que Andorra esdevingui «un pol d'atracció» de talents i per tant es generin «oportunitats de futur per als nostres joves i llocs de treball». Per això s'ha negociat en paral·lel a la implementació de la reforma fiscal, i és un pas més, i «indispensable», en el camí de l'obertura econòmica dissenyat pel Govern. En aquest mateix sentit, Saboya va resumir que l'acord per evitar la doble imposició seria «impossible» sense la reforma fiscal engegada i «no s'entendria» sense la vocació d'obertura econòmica.

Va ser el mateix ministre d'Afers Exteriors qui va presentar les principals característiques del conveni rubricat. En primer lloc, segueix el model de l'OCDE, cosa «important perquè fa pensar que és una bona referència». Seguidament, és «cabdal per la competitivitat» de les empreses, doncs s'elimina la retenció en origen per la prestació de serveis. Un altre element important és l'homologació dels impostos directes existents i fins i tot el que ha d'arribar de cara l'any vinent, l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). En aquest punt, el cap de Govern va assegurar que França no ha demanat cap esbós de com s'estructurarà aquest impost, i que la integració en el conveni és una mostra de «les excel·lents relacions» entre els dos països. Per la seva part, Saboya va indicar que és fruit «de la confiança que el Govern s'ha guanyat», entre d'altres coses, explicant el que volia tirar endavant i fent-ho. En aquest punt, Martí va recordar que no sempre les relacions amb França han estat tan bones i que la imatge que projecta ara el país i la seva credibilitat internacional són fruit del «gran esforç, i també del d'anteriors governs», per complir amb els compromisos contrets. La quarta característica són les «retencions competitives» en la repatriació de dividends, interessos i cànons, que serà d'un màxim del 5%, amb l'excepció de quan es tinguin participacions inferiors al 10% de l'empresa, quan la retenció màxima a aplicar serà del 15%. Finalment, en relació a l'intercanvi d'informació en matèria fiscal, el conveni remet a l'acord signat al 2009 per establir les normes en aquesta qüestió.

Per tot plegat, Martí va qualificar la rúbrica de «gran notícia per Andorra», i el moment, «d'històric». A més, va valorar que aquest conveni «evidencia que s'està en el bon camí i que les reformes comencen a donar fruits».

DESACREDITADES LES VEUS DISSONANTS / El cap de Govern va lamentar que s'hagin aixecat veus «dissonants» i la manca de confiança en que s'acabés assolint el conveni per evitar la doble imposició. Amb la rúbrica considera que han quedat «desacreditades» les veus que apuntaven que els tipus impositius establerts en les lleis fiscals no permetrien l'assoliment del conveni. Dit això, va manifestar que «no és moment per a la confrontació i els retrets», i va fer una nova crida a «sumar en la construcció del nou model de creixement econòmic». Així doncs, va acabar expressant l'esperança de «no sentir més veus dissonants», que en qüestions internacionals «posen en mala posició Andorra», i demanant de «no fer-ho malbé per la política de cadires».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT