PUBLICITAT

Consol Naudí: «Les famílies trien Ordino per la seva seguretat i qualitat de vida»

L. G.
Ordino

Periodic
La cònsol menor Naudi Baixench, abans de l'entrevista Foto: TONY LARA

Amb energies renovades. I amb la defensa del model de Parròquia que li apassiona. Consol Naudí no dubta que hi ha molta feina per fer i no tants recursos. Però això no és excusa per la cònsol menor d'Ordino. Treballar i comptar amb la ciutadania per prendre decisions són les seves principals motivacions.

–Ja són quasi cent dies al Comú des que van guanyar les eleccions. ¿Com valoren aquests tres primers mesos?

–Amb el cònsol major, en Ventura Espot, encara no hem fet una aturada després de treballar junts quatre anys. I sí, ens hem d'acostumar als canvis del nou equip comunal, però canvis no n'hi ha hagut molts. El que hi ha és molta feina, pocs diners i sobretot donar-li molta energia a tot amb aquesta situació.

–Parlant de pocs diners, ¿com es plantegen les retallades en inversió per aquest nou exercici?

–Es va aprovar el pressupost de funcionament amb una dada mínima a finals de l'any passat, però després del que vam posar en funcionament al febrer hem crescut una mica. Fins i tot estem per sobre d'altres comuns en inversió. Tot i que tenim un pressupost retallat, però superem els 1,6 milions.

–¿S'està retallant inversió en l'activitat econòmica habitual i afavorint mesures de caire social?

–El que ha fet el Comú d'Ordino és dedicar la tretzena paga dels consellers i cònsols que ho van trobar adequat a serveis socials. S'ha fet una borsa de complements a més del que ja hi havia.

–Aquesta tretzena paga es va parlar de destinar-la a la millora dels boscos majoritàriament, ¿és així?

–Es dedica a acció social lligada a contractar un parell de persones desocupades per destinar-les a la neteja de camins. Més que als boscos, és per combatre les conseqüències de la ventada del 5 de gener, i la que es va repetir a les dues setmanes. Molts pins i arbres van caure a la xarxa de camins d'Ordino, que n'és molt gran.

–¿Es tracta d'una fórmula per millorar el medi i a l'hora resoldre problemes socials?

–És clar. Donem feina a un parell de persones desocupades i a més resolem la nostra situació als camins de cara a l'estiu.

–¿Existeixen altres propostes per millorar la situació social dins de la política del Comú?

–Les línies que tenim obertes són vàries. Per ajudar les escoles, les guarderies. A més de l'atenció domiciliària. Tenim demandes de particulars per atenció social. Hem posat un coordinador social que puja cada setmana, a més de millorar la comissió de cultura.

–Imagino que, de moment, no pensen retallar els sous dels funcionaris com s'ha fet des de Govern.

–No, ja que el Comú va començar a fer mesures per congelar els sous dels funcionaris abans. Teníem previst al 2011 no pujar els salaris més alt. Com van prendre mesures aviat, ara no tenim cap idea concreta. Aplicar retallades ara mateix no és el que ens proposem.

–En projectes vigents, un dels destacats és l'escola Germans Riba

–Si bé aquesta ampliació la posa en marxa el ministeri d'Educació, treballarem conjuntament al projecte. La veritat és que si l'amplien és per que hi ha necessitat. La demografia a Ordino puja i puja cada any, doncs és normal.

–El ministeri calcula ampliar l'escola d'una capacitat de 455 a 600 alumnes. ¿Quan creix la població?

–A prop del 4%, i som pràcticament la Parròquia que creixem més. Les famílies estan triant Ordino per establir-se aquí per la seguretat i per la qualitat de vida.

–Parli'm d'alguns dels objectius per millorar la situació d'aquesta població creixent.

–Per exemple, el Centre d'Atenció Primària del que es parla aquests dies. És una de les inversions en infraestructures i en serveis socials més importants de la parròquia, perquè ens queda molt petita.

–¿Quin pressupost pot assolir?

–De nou, tindrien que ser uns 500.000 euros. De part del Govern arribarien 300.000, per la part d'atenció primària. I els altres 200.000 venen de nosaltres per poder fer una sala polivalent on ubicar festes major o espectacles per la canalla. Fins i tot conferències.

–Parlant de bones xifres, Arcalís ha tingut un 14% de creixement, ¿què representa per la Parròquia?

–Bé, perquè tot increment en positiu ens beneficia a tots. El problema es que funcionem apart d'EMAP amb Vallnord. I s'hauran de veure els pagaments consolidats per conèixer quin resultat hi ha al final.

–¿Aposten per la gestió conjunta a Vallnord?

–Aquesta fa un any i mig que es va avortar i s'ha de clarificar tot. No es descarta la possibilitat. Van ser ells qui van voler sortir de la gestió conjunta. S'han de tenir les coses molt clares per a una fusió, amb antelació i planificant totes les parts d'aquesta fusió. Si es fa.

–Si es miren projectes importants a Ordino, hem de parlar de La Querola. ¿Ja es comercialitza?

–Sóc molt prudent, i no som els promotors. El que podem dir és que el pla parcial està a Govern, i que hi han informes favorables d'algun departament. Si al final tot hi resulta, donarem la seva aprovació i treballarem en el vial d'accés.

Situarà a Ordino com a un referent, amb una marca com Jean Nouvelle, que a més és iniciativa privada. I La Querola creix per un lloc on la Parròquia vol créixer.

–¿Què en pensa d'Ordino Studios, la productora de cinema?

–Estem amb ells. És un projecte nou, que pot donar molts llocs de treball i d'un sector important. Estem amb ells pel que els hi faci falta.

–¿I propostes per millorar els camins i el medi natural?

–Ara ens hem avançat a la brigada d'estiu pels episodis de vent que han fet malbé els camins. Ara arriba l'Ultra Trail, i molta gent entrena per les carreres d'estiu. Estan aquests arbres que han caigut i han deixat els camins pitjor. Fem esforços pel seu manteniment.

–¿Com veu l'agència tributària general entre la Massana i Ordino?

–Té tot el meu suport, i això seria de les eines mancomunades més importants de tots. Estaria molt bé que a tot arreu es funcionés de la mateixa manera. Hi ha una mateixa llei, i s'han de concretar i modificar els coneixements. A més de duplicar feines. Hem d'estalviar recursos.

–¿I amb la taula de turisme?

–S'està treballant i estem centrats en infoturisme. Les informacions de totes les oficines a les parròquies han de ser les mateixes. S'ha de donar el mateix al turista i a l'excursionista.

–A l'octubre d'aquest any es pot canviar el pla urbanístic de la Parròquia, ¿què és plantegen?

–Hem de veure les modificacions que farem i la filosofia que tindrem. El que queda clar és que haurà de ser amb la participació de la ciutadania. Això és molta feina, i agafar partida a partida. Estudiar-ho bé i mirar quina és la infraestructura viària obligatòria. I torno a dir, s'ha d'escoltar a la gent.

–Digui'm quin seria el seu objectiu principal a mig termini.

–Un bon pla d'urbanisme adaptat a la Parròquia i a la situació actual.

–Expliqui com hauria de ser aquest pla.

–Es va passar d'una època on es construïa a qualsevol lloc i de qualsevol manera. La normativa es molt específica, i s'ha de matissar. Això va passar aquí i a tot arreu. Les regles del joc han canviat. Tenim molts pisos buits, i hem de mirar al futur mirant això. No sé si tindrem que anar a pisos unifamiliars, a cases. I el més important és que es reactivi l'economia. Deixar de perdre llocs de treball i que la gent no marxi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT