PUBLICITAT

Turisme estudia recuperar la cita de Copa del Món per al 2013

  • L'organisme que lidera Budzaku veu viable l'operació vist l'augment del calendari de la UCI
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un corredor celebra la seva actuació en el descens a l'arribada de la cita andorrana de Copa del Món al 2009, amb el públic animant-lo, a Pal. Foto: EL PERIÒDIC

Andorra Turisme està invertint en l'esport d'estiu com a atractiu per incentivar les visites al Principat. Així ho demostren les recents apostes per la prova cicloturista Etape del pròxim 29 de setembre que serà una rèplica de l'etapa Barcelona-Andorra del Tour de França del 2009 en la qual hi posarà 50.000 euros preveient unes 2.000 pernoctacions al país, o l'Andorra Triatló del 29 de juliol vinent, en la qual hi destinarà 90.000 euros esperant prop d'un miler de visitants.

Segons ha pogut saber aquest rotatiu de cara a l'any vinent, però, existeix un projecte majúscul que està estudiant l'organisme que lidera Betim Budzaku: recuperar la Copa del Món de BTT. Ja ho va insinuar al gener el conseller de turisme del Comú de la Massana, Sergi Balielles, i allò que va dir de què «seria interessant tornar-la a tenir» és a un pas de fer-se realitat.

Aquesta és una opció viable principalment perquè la Unió Ciclista Internacional (UCI) ha tornat a augmentar el número de proves d'un calendari que en els darrers dos anys havia sofert una important davallada per motius econòmics. Si al 2010 Andorra va deixar de formar part de la gran cita mundialista va ser perquè el màxim ens internacional només es podia permetre confeccionar un calendari amb cinc proves; al 2011 la situació va millorar lleugerament i aquest any s'ha confirmat la recuperació total, ja que seran deu les proves que es disputaran.

DOS PRECEDENTS ÒPTIMS / D'altra banda, aquesta opció és viable perquè les cites que es van fer a Vallnord al 2008 i el 2009 van demostrar que és una inversió fiable, segura i amb un retorn suculent a nivell de país. El primer any la Copa del Món va aplegar més de 300 participants i prop de 20.000 visitants a la zona de la Caubella de Pal –l'epicentre– i el segon any més de 200 riders i 14.000 aficionats, tenint en compte que hi havia una disciplina menys, la ja extinta de ral·li.

En els dos casos l'afluència va superar totes les prevision i va provocar una forta injecció econòmica als hotels i comerços –de la Massana i Ordino, principalment– ja que s'hi ajuntaven aficionats a aquest esport, distribuïdors, corredors i acompanyants de diversos països del món. A més l'impacte mediàtic en els mitjans de comunicació de tot el planeta va ser enorme, tenint en compte que en cada un dels dos anys van haver-hi poc menys de 150 acreditacions de premsa.

Les coses, però, han canviat. Ja no hi ha Mélanie Leveau com a responsable de la branca de BTT de la UCI, la qual estava encantada amb la manera d'organitzar d'Andorra i en la vessant competitiva s'ha suprimit el four cross, una disciplina espectacular que s'ha substituït pel cross country eliminator, la novetat per al calendari de Copa del Món d'aquest any. Aquests són els dos únics dubtes per al futur d'aquest esport.

DATA LÍMIT: L'1 DE MAIG / Sens dubte es tracta d'un excel·lent aparador per al turisme esportiu del país que s'ajunta amb el fet que Vallnord manté intacte el posicionament dins el món de la BTT, com un referent durant l'estiu per als amants d'aquest esport. Andorra Turisme té encara quinze dies per decidir si aposta per la Copa del Món ja que l'1 de maig es tanca el termini de presentació de candidatures per al 2013.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT