PUBLICITAT

Menys turistes als hotels però més gent amb bosses pel carrer

  • Els hotelers situen l'ocupació un 10% per sota a la del 2010, mentre que els comerciants diuen haver fet més ventes
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Trànsit dens al pas fronterer del Riu Runer, tant d'entrada com de sortida del país, aquesta Setmana Santa Foto: TONY LARA

El pont de Setmana Santa ha estat molt variat en quant a xifres d'ocupació hotelera. Els dies amb major afluència van ser divendres i dissabte, quan es va registrar una ocupació d'entre el 50% i el 70% a tot el país en general. Mentre que dijous i ahir és quan l'ocupació va ser més baixa, sense superar el 50%. Aquestes xifres representen que respecte la Setmana Santa de l'any passat hi ha hagut entre un 10% i un 15% menys d'ocupació als hotels. La climatologia i la crisi podrien ser-ne algunes de les causes. El portaveu de la Unió Hotelera d'Andorra (UHA), Joan Antoni Azurmendi, va reconèixer que «tota la temporada ha estat fluixa encara que hem aguantat els caps de setmana», i la previsió de cara als propers mesos és pessimista ja que «d'aquí a l'agost ve una llarga travessia del desert», va admetre, perquè la temporada d'esquí s'acaba el 15 d'abril i el país no té un producte concret per oferir durant la primavera. En canvi, des de la Federació d'Associacions i Comerciants d'Andorra (FACA) es considera que aquest pont ha estat millor que el de l'any anterior perquè Pasqua ha caigut a principis de mes, fet que ha afavorit les compres.

El portaveu de la Unió Hotelera va explicar que divendres Sant i dissabte van ser els dies del pont de Pasqua amb una ocupació més elevada, tot i que desigual. Alguns establiments es van omplir mentre que d'altres no van passar del 50% d'ocupació. El dijous Sant i diumenge de Pasqua van ser els dies més fluixos, i l'ocupació no va superar el 50%.

Azurmendi va admetre que respecte l'any passat l'ocupació hotelera durant la Setmana Santa ha caigut entre un 10 i un 15%. La crisi i les inclemències del temps en podrien ser algunes de les causes. I això hauria fet que alguns hotelers es veiessin obligats a reduir preus en veure que no entraven reserves, per afavorir l'ocupació a última hora. «En moments tan delicats com els actuals, el preu té molta importància a l'hora de fer una reserva», va indicar a l'ANA Azurmendi.

En canvi, des de la FACA consideren que aquesta Setmana Santa ha estat millor que la de l'any anterior perquè les vacances han caigut a principis de mes d'abril i no al final, fet que segons un dels membres de l'entitat, Marc Pariente, hauria afavorit les compres.

MOBILITAT / L'operació sortida es va iniciar dissabte, quan ja van marxar prop de 17.000 vehicles, i va continuar diumenge amb la sortida de prop de 15.000 cotxes més. Mentre que al matí la circulació va ser fluïda, i els vehicles que sortien trobaven poques retencions, cap a la tarda, a partir de les 16.30 hores es van formar algunes cues de fins a tres quilòmetres, tant a la frontera del Pas de la Casa com al Riu Runer.

Des del passat dijous i fins ahir van entrar prop de 57.000 vehicles, la majoria d'ells entre dijous i divendres. Ahir, però, el comportament d'entrada de vehicles va ser similar al de qualsevol dissabte, amb prop de 12.000 cotxes, uns 5.000 pel Pas de la Casa, i uns 7.000 pel riu Runer. En comparació a l'any passat, alguns dies han entrat més vehicles i d'altres s'ha mantingut una afluència similar.

Pel que fa a la sortida, ahir ja s'havien comptabilitzat prop de 55.000 vehicles abandonant el país, la majoria d'ells durant la jornada de dissabte, quan van sortir uns 17.000. Durant el dia d'ahir també es va registrar la sortida de prop de 15.000 vehicles, ja que mentre a algunes comunitats autònomes espanyoles dilluns encara és festiu, a la majoria ja és laborable i haurà acabat el pont.

Les previsions per avui són que a partir de les 9.30 o 10 hores del matí comencin a marxar els vehicles provinents de Catalunya, que vulguin anar a passar el dia de la mona a casa seva. A partir de les 18 o 19 hores de la tarda hi haurà afluència d'entrada de vehicles dels andorrans, però no s'espera que es trobin cues, ja que serà una entrada esglaonada.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT