PUBLICITAT

La morositat a la banca augmenta el 2009 fins al 3% del total de crèdits

  • Alcobé afirma que la xifra demostra un cert control
  • Les dades que es tenen fins al juny mostren "una certa recuperació de la confiança"
20072010_bpa
Alcobé, Torrecilla i Miquel, en la presentació de l'Aunari de BPA. Foto: TONY LARA
La banca andorrana ha registrat el 2009 un increment de l'impagament de les quotes dels préstecs i els crèdits. De fet, la ràtio de morositat ha augmentat el 2009 fins al 3%, mentre que en el 2008 se situava en el 2,3%, segons les dades que inclou l'Anuari Socioeconòmic 2010, que ha estat presentat aquest dimarts. A més de les dades sobre els diferents sectors econòmics i sobre el teixit empresarial, l'edició d'aquest any també inclou estadístiques sobre els estudiants universitaris d'Andorra, la massa salarial per sectors d'activitat i un anàlisi de la capacitat d'endeutament dels comuns, entre d'altres.

L'economista Jordi L'economista Jordi Alcobé ha assenyalat que el fet que la ràtio de morositat a la banca se situï al 3%, mentre que, per exemple, a Espanya sigui del 5%, "denota que hi ha un cert control" i que la banca andorrana "està fent una feina molt eficient". Segons les dades del 2009, el percentatge de morositat oscil·la entre el 0,37% en el cas del BancSabadell d'Andorra i el 4,93% en el cas d'Andbanc.

L'Anuari Socioeconòmic s'ha presentat uns tres mesos abans del que era habitual, perquè, segons ha assegurat el director general de BPA, Joan Pau Miquel, "les persones que han de prendre decisions tinguin la informació al seu abast el més ràpidament possible". Miquel ha afirmat també que s'ha "tocat la part més baixa del cicle econòmic" i que els primers símptomes de recuperació de l'economia francesa i alemanya poden funcionar "com a motors" a la resta d'Europa.

Les dades del 2009 són, a grans trets, negatives. Així, la venda de vehicles va disminuir un 20,3% respecte el 2008; i les importacions ho van fer en un 13,4%. El nombre de visitants també va decréixer en un 10,6% i la CASS va registrar 1.200 treballadors afiliats menys (el 2,9%). I en el sector de la construcció es van perdre 684 treballadors (11,2%).

Tot i així, Alcobé ha apuntat que les dades que es tenen fins al juny mostren "una certa recuperació de la confiança". D'aquesta manera, Alcobé ha recordat que la venda de vehicles ha pujat en un 17% el primer semestre del 2010 (respecte al mateix període del 2009), i també en el primer semestre s'han consolidat les importacions amb un increment del 0,27%. I la 'davallada important' del juny es deu principalment al fet que al maig hi va haver un increment de les importacions de tabac per les noves taxes sobre aquest producte.

Aquestes dades permeten "ser optimistes amb el segon semestre", tot i que, segons Alcobé, hi ha algun risc derivat de l'economia espanyola, a causa de les mesures d'ajustament com l'increment de l'IVA i la retallada dels salaris del sector públic que poden generar "pèrdua de confiança en els consumidors", i per tant, a Andorra pot afectar aquells sectors vinculats amb l'economia andorrana.

Alcobé ha assenyalat que "la forta dependència del sector públic" també és un factor de risc per l'economia andorrana. De fet, l'Administració pública ha pujat del tercer lloc fins al segon en el rànquing de la massa salarial, atès que s'hi van destinar més de 130 milions d'euros en salaris el 2009. El total de la massa salarial (el volum de sous satisfets als treballadors) de l'any 2009 va ascendir a 946 milions d'euros, fet que representa una disminució de l'1,1% respecte el 2008. El sector comercial encapçala el rànquing, amb un 22%, seguit de l'Administració pública (13,8%) i la construcció (13,3%).

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT