PUBLICITAT

Aparcar, aquí i a l'estranger

  • El Raonador recomana formació als usuaris de les targetes per a discapacitats
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una persona amb cadira de rodes, i les barreres arquitectòniques que es troba quan surt a passejar Foto: TONY LARA

La demanda no és nova. El que passa és que el Raonador del Ciutadà, arrel d'un dels expedients que va obrir el 2011, va fer una recomanació al Govern perquè mirés de resoldre el problema de l'ús de les targetes d'aparcament per a discapacitats a l'estranger. I al final, després d'analitzar la qüestió amb profunditat i de reunir-se tant amb el ministeri de Salut i Benestar com amb la Federació Andorrana d'Associacions de Persones amb Discapacitat, la proposta de millora apuntada pel Raonador, Josep Rodríguez, és que «caldria actualitzar la normativa actual de la targeta andorrana, que es basa en el Reglament d'accessibilitat del mes de juny de 1995. Un cop actualitzada la normativa, caldria procedir a la renovació, en un període de temps adient, de totes les targetes d'aparcament andorranes actualment existents i procedir després a la corresponent informació i formació a totes les persones usuàries de les targetes».

Discrepàncies amb l'autoritat

Una de les queixes més freqüents, segons recull l'informe anyal que el Raonador del Ciutadà presenta al Consell General –i que en l'actualitat es troba a tràmit parlamentari–, és per les discrepàncies entre la persona usuària de la targeta i l'agent de l'autoritat del país veí sobre la interpretació del lloc d'aparcament, quan aquest no està expressament senyalitzat. En aquests casos, és clar, els agents sancionen si consideren que s'obstaculitza la circulació habitual de vehicles, vianants i, en especial, de vehicles d'emergències com ara ambulàncies, bombers i policia.

En última instància, l'aplicació o no d'una sanció és subjecta a interpretació –reconeix el Raonador–, motiu pel qual no n'hi ha prou amb un simple canvi a la normativa. Però Rodríguez sí que creu convenient «adaptar la simbologia i les dimensions de les targetes andorranes a les dels països veïns, ja que la tolerància d'aparcament resulta discrecional, a judici de l'agent de l'autoritat responsable de la vigilància d'estacionament en cada localitat».

Quant a la informació i formació dels usuaris, la conclusió del Raonador és que convé recordar que només es pot tenir una targeta d'aparcament per a cada persona amb discapacitat, d'un únic tipus, i que no es pot reproduir ni fotocopiar en cap cas, ja que la falsificació d'un document públic és un delicte perseguit pels països veïns.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT