PUBLICITAT

La Plataforma exigeix que es revoqui la llei per renegociar les retallades

  • Asseguren que Cinca, «com que ve del privat i desconeix la funció pública», els ha privat del dret a intervenir
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Codina, Torra i Pujadas conversen minuts abans d'iniciar la roda de premsa, ahir Foto: TONY LARA

L'advocat Manuel Pujadas ha estat el lletrat escollit per la Plataforma de Funcionaris per portar a la Batllia la Llei de contenció de la despesa en matèria de personal. Ahir representants sindicals van acompanyar a Pujadas en l'explicació detallada d'aquest recurs, presentat al Batlle de Guàrdia dimarts. Tant lletrat com funcionaris van voler deixar clar que la seva cursa judicial no pretén cap enriquiment econòmic o millores salarials. El seu recurs se sustenta en la vulneració del dret sindical a negociar, i per aquest motiu exigeixen una revocació de la llei, en vigor des del 30 de març, per encetar de nou el camí de les negociacions.

Més que encetar-lo de nou, seria iniciar-lo, segons van exposar ahir Joan Torra i Sílvia Codina, en representació de la Plataforma. Van manifestar que els canvis a les condicions laborals dels treballadors, en el marc de la crisi, hauria d'haver passat prèviament pel sedàs de la comissió consultiva, format per representats del Govern i dels treballadors. Els funcionaris asseguren que totes les reunions que van tenir amb el Govern des de l'anunci de les retallades van ser «merament informatives», sense cap diàleg obert a la negociació.

Segons els sindicats el motiu, més que una voluntat d'actuació dèspota per part del Govern, es deu al desconeixement del ministre de Funció Pública, Jordi Cinca. «Ell prové del sector privat i és desconeixedor de la funció pública, sobre aquest tema l'hem informat més nosaltres a ell que no pas a l'inrevés», va assegurar Torra.

Els sindicats de la Plataforma de Funcionaris –són set els que finalment han entrat el recurs a la Batllia– lamenten que el Govern els tingui «com un grup de folklore», segons va definir Codina. Per això van destacar la «fita històrica» que representa aquest recurs, ja que per primera vegada s'ha anat a la Justícia per un tema d'atemptat a la llibertat sindical. Segons Codina, «no podem deixar que ens trepitgin».

el recurs, punt a punt / Pujadas va ser l'encarregat d'explicar, fil per randa, quin és el discurs jurídic que justifica el recurs presentat. L'anàlisi parteix de tres textos legals, la Constitució, la Llei qualificada de llibertat sindical i la Llei de la funció pública. En relació a la Carta Magna, s'ha vulnerat l'article 18, referent al dret a la sindicació. Com que s'ha tocat aquest dret, s'ha vulnerat la Llei de llibertat sindical ja que no s'ha privat del dret a la negociació col·lectiva. En conseqüència, també ha quedat vulnerada la referent a la Funció Pública, concretament l'article 12 que parla de la necessitat de crear una comissió consultiva que ha d'emetre un informe perceptiu i no vinculant sobre els projectes de llei, com el de les retallades.

Pujadas va parlar de «la cara i de la creu» del recurs de la Batllia. La creu és la denúncia com a tal per la lesió dels drets fonamentals dels funcionaris, i la cara és un seguit de propostes recollides al recurs respecte a com es pot reconduir la situació de dèficit del país sense tocar les condicions de sou dels treballadors. Són tot de propostes i de consideracions que s'utilitzarien s'hi finalment els tribunals els donen la raó i es deroga la llei per tornar a iniciar les negociacions. Entre elles hi ha la necessitat de crear un pla general contra la crisi, definir ben bé qui és el culpable de la despesa pública –no serien els treballadors, segons el sindicat–, la necessitat d'aplicar la reforma fiscal abans que tocar sous, o fer la llei de caràcter provisional, revisant-la anualment en funció de com evolucioni l'economia.

Primera resolució abans de l'estiu / Tal i com va explicar el lletrat, el Batlle de Guàrdia disposa de 30 dies hàbils per pronunciar-se al respecte –fins al 18 de maig–. Si no fos favorable, s'aniria al Tribunal Superior, el qual hauria de pronunciar-se en un termini d'un mes. És a dir, hi haurà una primera resolució abans de l'estiu. Pujadas es va mostrar convençut que una o altra part acabarà recorrent al Tribunal Constitucional la decisió. Per tant, l'última sentència seria abans d'acabar l'any, pels volts de novembre, va calcular.

Si finalment els tribunals els donessin la raó –Pujadas s'hi va mostrar confiat– el Govern, després de tornar a negociar, hauria de retornar l'import retallat als funcionaris.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT