PUBLICITAT

El Govern «pressionarà» a Portugal per l'impost del 5%

  • Reclama que els residents lusitans «no són evasors fiscals», sinó treballadors
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre Jordi Cinca, ahir després del Consell de Ministres Foto: ANA / M. T.

El Govern vol pressionar a les autoritats portugueses per la pujada d'impostos per bens immobles als lusitans residents al Principat. Després que al país de l'Atlàntic s'imposés aquesta mesura –que obliga a la seva població que hi viu a Andorra a pagar un 5% per les seves propietats al seu lloc de procedència–, l'Executiu va confirmar ahir que es troba en negociacions amb els lusitans per revertir aquesta norma. «Continuarem pressionant per la via democràtica», va confirmar ahir el portaveu de Govern, Jordi Cinca.

Aquesta mesura de l'Estat portuguès vol gravar als seus ciutadans residents a paradisos fiscals amb una taxa anual d'un 5% sobre el valor dels seus immobles en territori lusità. Una norma que posa a la llista negra a Andorra, «després que un organisme com l'OCDE i els països veïns ens hagin retirat» d'aquesta classificació, va justificar el també ministre de Finances i Funció Pública.

«Tenim una preocupació pel col·lectiu de residents portuguesos, perquè a ningú se li escapa que no són evasors fiscals», va explicar el portaveu, que va voler remarcar que «venen a treballar».

És per això que el ministre va comentar que ahir es van reunir amb una delegació de la comunitat lusitana per analitzar aquest canvi. I encara més, ja que l'ambaixadora del Principat a Portugal, Maria Ubach, es va reunir amb el ministeri d'Assumptes Exteriors del país. Primer, el 21 de març per transmetre-li la situació dels residents lusitans. I ara per traslladar-li la preocupació per aquesta nova taxa.

«Des del ministeri d'Exteriors es van trobar sorpresos quan van conèixer com afecta aquesta situació als residents portuguesos», va manifestar Cinca, que fins i tot va explicar que des d'aquesta cartera «no s'ho expliquen». Tal i com va refermar el titular andorrà de Finances, aquesta nova llei ha sigut redactada pel ministeri d'Hisenda lusità. I sempre sense tenir en compte les condicions dels immigrants portuguesos que hi viuen al Principat.

Impost «de molta quantitat». / Cinca no va dubtar que aquest es un impost «de molta quantitat» per una població que ha vingut buscant feina. I és que, segons ell va estimar, moltes persones podrien arribar a pagar uns 10.000 euros per uns immobles que haurien heretat de les seves famílies, «part molt gran dels seus salaris anuals».

«Això inquieta molt a la població portuguesa», va afirmar el ministre. Tot i així, es va mostrar optimista, i fins i tot creu que es podrà parlar d'aquesta mesura i que el Govern lusità es decideixi a avortar-la a Andorra. «L'Estat portuguès ha de ser sensible en relació a aquest fet», que afecta només als residents al Principat.

Aquest incident amb les autoritats lusitanes molesta especialment al Govern del Principat degut a que encara se'l considera com un paradís fiscal. «Portugal ha de canviar aquesta assignació», va reclamar Cinca, que va considerar també que no es pot comparar la situació dels comptes amb Andorra que amb la d'altres països on sí que s'instal·len evasors fiscals.

El ministre de Finances va recordar que al març de 2011 es va signar un conveni amb l'OCDE, on es ratificava que Andorra sortia de «les llistes grises», i que Espanya i França ho van fer també. Encara més, ja que Portugal va revisar la llista de 81 estats que considera paradisos fiscals, i en va eliminar d'aquesta Xipre i Luxemburg.

«Aquesta és una decisió unilateral de Portugal, nosaltres no podem fer-hi rés», es va lamentar Cinca, que no creu que es puguin dur a terme més accions perquè els lusitans treguin a Andorra de la llista negra. I és que, segons ell, si ho ha fet un organisme internacional –amb el recolzament dels dos països veïns–, des de l'estat atlàntic no tindria que haver-hi cap dubte.

La situació afecta a una població de prop de 13.000 residents a Andorra. A més, el Principat és el denominat paradís fiscal amb més població immigrada. Fins a un 20% dels habitats al Principat van venir des dels territoris lusitans.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT