PUBLICITAT

Desapareix l'aigua 'dolenta' al país

  • Per primer cop, tot el servei de subministrament de l'any passat va ser de qualitat excel·lent o bona. Així, el Principat avança en la millora dels rius i aconsegueix la regeneració del medi ambient en els darrers 15 anys
L. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Servei de neteja dels rius, en una imatge d'arxiu Foto: EL PERIÒDIC

Bones noticies en el subministrament d'aigües al Principat. Per primer cop des que es comença a estudiar i millorar la seva qualitat, aquesta va ser a tot el territori de nivell suficient perquè no fos titllada de dolenta. Fins i tot als territoris localitzats a prop d'una depuradora.

Així ho va confirmar el ministre de Turisme i Medi Ambient, Marc Rossell, que ahir va presentar al consell de ministres les dades referents a l'estat del liquid clau per la vida en relació a l'any passat.

I és que la qualitat dels rius va millorar substancialment durant el 2011, ja que tots els trams la tenen excel·lent, bona o passable. És el primer cop que es dóna aquesta situació des que es va aprovar el Pla de Sanejament de les aigües, no hi ha cap tram de qualitat dolenta o molt dolenta. Són bones xifres si es té en compte que al 2005 aquest valor ascendia al 33%.

Malgrat tot, Rossell va indicar que han de seguir treballant perquè encara hi ha punts d'abocament d'aigües residuals, com ara al Pas de la Casa i en alguns indrets de la parròquia de Canillo. Si bé son trams petits, és un dels reptes que surten de cara al nou any.

Tot dintre d'aquest pla, que té com a objectiu que les aigües del Principat siguin de qualitat suficient l'encara llunyà 2020. En relació a si els objectius s'estan acomplint, Rossell va ser concís en dir que estan «molt contents» en veure com es desenvolupa el pla, però no vol avançar-se als esdeveniments.

El que sí que va confirmar són les «bones expectatives» en la depuració del subministrament per una població que consumeix sis milions de litres per metre quadrat en només un any.

Clau en aquesta millora de les aigües va ser que, durant el 2011, es van netejar uns 597 quilòmetres de rius i es van extreure gairebé 59 tones de residus. Això equival a un centenar de kilograms netejats per metre de riu.

Altre aspecte positiu és que el riu es regenera. «Primer posem en marxa les depuradores, netegem les aigües i millorem els ecosistemes». Aquest resultat, va apuntar, aconsegueix que «ara el riu no precisa del mateix nivell de depuració».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT