PUBLICITAT

El Raonador observa «mancances en el tracte» per part de la CASS

  • La institució atén un 19,4% més de casos durant l'any 2011: 249 en total
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El Raonador, Josep Rodríguez. Foto: TONY LARA

El Raonador del Ciutadà alerta que, tot i que la CASS «ha donat tràmit puntual a totes les nostres demandes» i que la seva actuació «és estrictament en aplicació de la llei i del reglament corresponent, sí que podem observar mancances en el tracte que els usuaris reben de funcionaris, metges i inspectors de la parapública». El toc d'atenció queda recollit en l'informe que el Raonador presenta cada any al Consell General i que ahir mateix va ser admès a tràmit parlamentari. L'informe recull que la institució va obrir un total de 249 expedients durant l'any 2011, xifra que representa un increment del 19,4% respecte al 2010.

El nou Raonador del Ciutadà, Josep Rodríguez, atribueix l'augment de demandes per part de la ciutadania tant a una millor comunicació per part de la institució –la institució és present a les xarxes socials des de l'any passat– com a les dificultats econòmiques que afecten cada dia una major part de la població.

Alguns dels expedients oberts pel Raonador del Ciutadà corresponen a demandants que es queixaven del fet que, estant de baixa per malaltia –i després dels controls mèdics efectuats pels metges de la CASS, en què se'ls manifestava que les seves malalties encara necessitaven d'un termini per a la recuperació–, pocs dies després havien rebut un comunicat de la mateixa CASS en què se'ls informava que la seva malaltia havia estat consolidada o es trobava en curs de consolidació. L'informe assegura que aquest fet provoca «malestar» als ciutadans. A més, segons ha recollit la institució, «quan presenten el recurs administratiu, i hi adjunten informes mèdics conforme no estan recuperats per iniciar la tasca laboral, són ignorats i no són tinguts en compte».

Pares amb infants malalts / Una altra de les situacions que el Raonador creu que s'haurien d'estudiar i solucionar és el cas dels pares que tenen infants menors amb malalties greus llargues i han de sol·licitar la baixa laboral per poder assistir els seus fills. L'informe reconeix que la CASS «no posa impediment en les baixes, si no són de llarga durada, però els pares són convocats contínuament a fi de revisar la seva situació». El Raonador recorda que els menors han d'estar custodiats pels seus representants legals i no poden quedar-se sols, i que hi ha moltes famílies que no tenen la possibilitat de rebre l'ajuda d'altres parents. Per aquest motiu, l'informe subratlla la necessitat «que s'estudiï la possibilitat que les famílies que es puguin trobar en aquests casos es vegin emparades econòmicament i social per l'Administració, mitjançant una ajuda econòmica a un dels progenitors per al període que duri la reducció d'entrades econòmiques a la llar».

També en l'apartat social, però al marge de la CASS, el Raonador vol deixar constància de diverses demandes verbals efectuades per ciutadans que tenen fills a l'Escola Professional d'Andorra, a Aixovall, i es troben amb la problemàtica que les classes finalitzen a altes hores de la nit i no hi ha un servei de transport públic nocturn. D'aquesta manera, són els pares mateixos els que han de fer el viatge, o bé els alumnes s'han de desplaçar amb taxi fins a casa.

La majoria dels expedients tractats durant el 2011 corresponen precisament al sector social. Es tracta, en concret, de 71 expedients.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT