PUBLICITAT

La Llei de serveis socials aclarirà el mapa de les competències comunals

  • DA s'està reunint amb els comuns, que opinen que el Govern hauria de delegar en funció de cada parròquia
CLARA GARNICA
LA MASSANA

Periodic
Imatge de la reunió de cònsols celebrada a la Massana, ahir al matí. Foto: COMÚ DE LA MASSANA

El debat sobre qui ha d'assumir els serveis socials que s'ofereixen a la ciutadania, com poden ser les escoles bressol o l'atenció primària, quedarà definit a la futura Llei de serveis socials que estan elaborant els consellers del grup parlamentari demòcrata de la comissió legislativa d'aquest àmbit. La intenció és tancar definitivament la controvèrsia generada entre els comuns, que des de sempre han reivindicat que estan oferint uns serveis que no els corresponen, i que hauria d'oferir l'Administració central.

Per tal de definir com quedaran aquestes competències, els consellers demòcrates han iniciat una ronda de contactes amb les set corporacions, amb l'objectiu de recollir les seves inquietuds, demandes i fer una catalogació de tots els serveis que es presten des de les corporacions locals.

No hi ha una postura unànime entre els comuns, motiu pel qual entre les demandes, s'hi troba que s'estudiï la delegació de competències a alguns comuns en funció de la seva dimensió o habilitat per gestionar-les. «S'ha de partir de l'equitat social», va manifestar ahir la cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, a la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols, «i trobar una fórmula que sigui justa per a tots». La cònsol va posar l'exemple de la seva parròquia, que per demografia, capitalitat i gestió pot assumir serveis que una població de menys habitants no podria fer amb la mateixa eficiència.

És a dir, la Llei de serveis socials definiria i gestionaria les competències, que després delegaria a les corporacions que poguessin garantir una millor equitat social. El següent pas seria el tema de «l'aportació econòmica afegida» que s'hauria de donar a aquests comuns que assumissin serveis, va exposar el cònsol de la Massana, David Baró.

la llei, després de l'estiu / El tema de les transferències, però, ja quedaria al marge de la proposició de llei en la que treballa el grup parlamentari de Demòcrates per Andorra, i que estarà enllestida «després de l'estiu», segons va informar a aquest rotatiu la consellera que encapçala la posada en marxa de la llei, Celine Mandicó.

A més de delimitar les competències, el contingut de la normativa estarà bàsicament format per l'elaboració d'una cartera de serveis, que definirà les prestacions i les despeses, i un capítol dedicat als drets i als deures dels beneficiaris, va explicar la consellera.

En un altre ordre de coses, els cònsols van acordar ahir durant la reunió mensual celebrar una trobada el proper 27 d'abril, per parlar sobre les modificacions que el Govern vol fer sobre la Llei del sòl i les peticions que els han fet sobre la qüestió.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT