PUBLICITAT

Un partit «social i liberal» creat per desencantats' amb la política del país

  • Amb militants joves i treballadors, que aposten per donar veu a la població i més participació als residents
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president de Iniciativa Ciutadana, Guillem Pons. Foto: ANA / A. R.

Un partit polític sense referents. On no existeixen colors, si bé no poden obviar recollir idees de tots els corrents existents. Així es volen donar a conèixer. Amb aquesta característica impregnant tot el seu ideari. I és que des de Iniciativa Ciutadana, la formació que ahir es va presentar oficialment, el que preval és que mostren unes idees totalment noves, allunyades de l'espectre habitual de partits. Fins i tot, dels de la resta d'Europa.

Llavors, ¿què trobem dins de la nova iniciativa? Segons el seu president, Guillem Pons, «una nova visió» en la que agafa més rellevància «la participació ciutadana». Encara que no es volen posicionar a l'espectre polític més conegut, sí que reconeixen que se'ls pot classificar com de centre.

I és que ahir, a la seva estrena, Iniciativa Ciutadana (IC) es va manifestar com social liberal. Una definició que no deixa lloc per només dretes o esquerres, però que dóna pas a qualsevol possibilitat. «Compartim idees socialistes i també liberals; donem una tercera visió», va assenyalar el seu líder. Va insistir també en que tot són «altres mentalitats» no relacionades amb les més habituals al món polític. A més són joves. Molt, comparat amb altres partits. Les seves edats van dels 25 als 40 anys, amb una mitjana d'edat situada, segons va confirmar el seu líder, a la trentena.

Tot i així, encara està per definir com serà aquesta ideologia social liberal. «Ara per ara, és massa aviat per parlar d'això», va explicar Pons, qui no es va voler mullar dient-ne com seria aquesta nova forma de fer política envers l'economia o els drets socials. Sí va ser més precís quan va comentar que vol una major participació ciutadana.

Una proposta en aquest intent de que la gent hi compti a la política es fer partícips als residents en les decisions del país. «Algú que porta cinc o deu anys tindria que poder votar a les comunals», va estimar el recentment iniciat polític, i va afegir que «seria una manera de que s'interessessin i poguessin fer valer les seves opinions».

Si bé aquest socioliberalisme és un dels seus trets de presentació, n'hi ha un altre bàsic. El deslligament amb altres forces polítiques i empresarials, alimentat pel descontent amb tot l'establert dins la via tradicional del país.

Pons va assegurar que cap ni un de la vintena de membres amb què s'ha creat aquesta nova força pertany a cap de les formacions tradicionals d'Andorra. «De moment, volem una independència i per això no tenim a gent relacionada amb els partits actuals», va refermar el líder d'IC. Ell mateix, que treballa com a funcionari al Govern, va formar part del comitè parroquial d'Andorra la Vella pel Partit Liberal d'Andorra, d'on va sortir desencantat. Després, opcions com DA no li van agradar, i va decidir apostar per noves vies. Com si al seu partit volguessin ser totalment verges en política.

Des del carrer. / No hi han antics pesos pesants de la política al front d'aquesta iniciativa. Tampoc grans empresaris. «Som treballadors, empresaris i gent de qualsevol lloc», va explicar el seu president. Motius més que evidents perquè després vagi reiterar que son «un grup de persones que se sentien decebuts per com es fan les coses en aquest país».

Altra característica es com es volen mostrar de cara al públic. Primer de tot, han creat la seva pàgina a Internet i ja tenen presència a les xarxes socials. «Avui tot avança molt millor amb la xarxa i resulta més fàcil» utilitzar aquests nous canals, va explicar Pons. Tot i així, també va recordar que és important aconseguir presència als mitjans tradicionals.

El principal obstacle, però, apareix a la fórmula de finançament. «Aquest és el gran problema que tenim», reconeix el seu president. I és que aquest sudoku és el que preocupa més al nou partit, que no sap per on tirar, encara que Pons va plantejar les vies habituals. «Si tot tira cap endavant, en el futur tindrem que ficar més diners o acudir als bancs», va estimar. I és que, segons ell, IC fa honor al seu nom i no té grups empresarials al darrere, sinó un grapat de persones.

«Encara és aviat» per parlar d'eleccions, va plantejar Pons. Encara resten tres anys perquè comenci un nou procés legislatiu i el partit només ha sortit del moment embrionari, així que el repte que es va plantejar és menys agosarat. «Volem veure si estem preparats per arribar a les eleccions», va explicar. A hores d'ara, tenen tota la feina per fer. «¿Pactar amb altres formacions? És molt aviat per pensar en això», estima. Encara que, com partit encara per definir tota la seva ideologia, creu que podria fer-ho tant amb dretes com amb esquerres.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT