PUBLICITAT

L'agenda diu adéu al paper

  • Govern i comuns estrenen el web que succeeix la guia Un mes a Andorra; ara, només en format digital
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministeri Albert Esteve amb Roger Torné, que ha dissenyat la nova guia cultural virtual; des d'ahir es pot consultar a www.agenda.ad. Foto: ANA

La història l'hem sentit tantes vegades–que totes les institucions del país que programen activitats culturals coordinaran esforços per evitar que un mateix dia coincideixin actes de similar contingut– que l'hauríem d'agafar amb pinces i posar-la entre parèntesis, cometes i interrogants. Com a mínim. Però oblidem-nos de les bones intencions repetidament frustrades i prenguem-li una vegada més la paraula a un polític: en aquesta ocasió, a la consellera de Cultura d'Encamp, Olga Moreno, que demanava ahir en representació dels set comuns que ciutadans, entitats privades i institucions públiques dipositéssim la nostra confiança en el nou invent que el ministeri de Cultura i els mateixos comuns presentaven en societat: la nova agenda cultural, que des d'ahir mateix es pot consultar a www.agenda.ad i que ha de prendre el relleu de la desapareguda guia Un mes a Andorra i de l'agenda trimestral que Escaldes va coordinar durant el 2011 i concidint amb la capitalitat de la cultura catalana. La primera –morta i enterrada a finals del 2010– complia amb més o menys fortuna la seva funció; la segona va constituir un costosíssim fracàs, tant en la versió en paper –que quedava automàticament desfassada una vegada publicada – com en la digital –una mitjana de 2.000 visites mensuals no mereix altra consideració. Per si no n'hi havia prou es va cruspir prop de 70.000 euros. I el que és pitjor: una vegada liquidada, ningú no l'ha trobat a faltar.

El nou artefacte que apadrinen Govern i comuns abandona definitivament el paper i aposta decididament pel format digital. Vaja, que no n'hi haurà versió impresa. Qui en vulgui, se l'haurà d'imprimir a casa.

un estalvi de 35.000 euros / El motiu al·legat ahir pel ministre Esteve per a aquesta petita revolució és sobretot pressupostari: l'edició en paper d'Un mes a Andorra s'enfilava fins als 40.000 euros l'any, un ull de la cara impensable en la conjuntura actual; i com ja s'ha vist, l'agenda trimestral d'Escaldes 2011 encara era més cara. El manteniment del nou portal, que ha dissenyat l'empresa Telesistemes, s'ha xifrat en 5.200 euros l'any dividits entre Govern i comuns. L'estalvi salta a la vista. Però del que es tracta no és només d'estalviar sinó sobretot que la informació arribi al ciutadà. I els precedents immediats no conviden precisament a l'optimisme. Els escarransits 2.000 visitants mensuals de l'agenda d'Escaldes 2011 no es poden convertir de cap manera en la referència de l'èxit (o del fracàs) del nou portal. Tampoc sembla que la digitalització d'Ex-Libris Casa Bauró –la publicació anual de la Biblioteca Nacional– i del Butlletí de l'Arxiu Nacional, de periodicitat semestral, hagi redundat en una major lectura d'ambdues capçaleres, que ja fa tres anys que van abandonar el suport físic. Seria interessant conèixer-ne les dades de visitants. En tots aquests casos ha fallat sobretot la difusió: no n'hi ha prou a obrir paradeta a la xarxa. Cal que se sàpiga.

Però la intenció, com dèiem al començament, és bona: es tracta no només de posar a disposició del ciutadà una eina on pugui consultar la programació cultural pública i privada del país, sinó també de coordinar les agendes de tots els programadors. Per això, i tot i que el web es gestionarà des del ministeri des dels comuns, es convidarà a participar-hi a associacions, entitats, fundacions, museus i locals d'oci perquè puguin consultar la disponibilitat de les dates. Pel que fa al portal, val a dir que suposa una molt considerable miollora respecte al de l'agenda d'Escaldes 2011, que permet la consulta tant temàtica –Música, Teatre i dansa, Exposicions, Lletres, Conferències, Festes i tradicions, Infantil i Cinema– com per parròquia, i que inclou un calendari interactiu, el llistat complet de les activitats registrades, i el reglamentari buscador intern. Però la millor forma de testar-lo (i de tastar-lo) és entrant a www.agenda.ad. A veure si aquesta vegada és que sí.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT