PUBLICITAT

La que seria la 'clínica Teknon' d'Andorra va agafant forma

  • S'instal·larà a Escaldes i la vessant científica serà tant fonamental com la dels serveis mèdics
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Reproducció renderitzada de com podría ser el projecte definitu de clínica privada i centre d'investigació i recerca mèdica. Foto: EL PERIÒDIC

El projecte per construir un nou parc sanitari i tecnològic a Escaldes va agafant forma. Propiciat per l'obertura econòmica, aquesta proposta es va donar a conèixer el mes passat i hauria de ser un centre assistencial,i d'innovació i recerca, que estaria situat a la zona del Falgueró d'Escaldes, al costat de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. A les dades que ja es coneixien, ara s'ha sumat l'aparició d'una imatge renderitzada de com hauria de quedar el projecte definitiu un cop construït.

En aquesta reproducció tridimensional s'aprecia el disseny modern dels nous centres tecnològics, i es mostren unes línies més afins a les de les empreses del futur experimentades en ciència i desenvolupament. A la fotografia es veu un gran edifici en horitzontal com branca principal, i després una torre, que podria ser destinada a tasques més de l'àmbit de la investigació.

Es tracta, encara, d'un preprojecte. Si bé fonts properes a la negociació refermen que el centre va per bon camí per ser realitat, tampoc es pot dir encara que hi hagi res tancat, expliquen empresaris interessats en la iniciativa. Fins i tot, diuen que no és l'única opció que s'està contemplant. Però aquesta nova imatge i la minuciositat amb la que s'ha desenvolupat la idea de negoci del parc sanitari centrat en la investigació indica que té molts punts per acabar-se imposant d'entre les altres.

Dins aquest parc sanitari, parlem de dos conceptes. Per una banda, i el que s'inclouria en la primera fase d'aquest projecte, un centre mèdic de característiques punteres i dotat d'un elevat nivell tecnològic i assistencial. La infraestructura, un cop implantada, serviria de pol d'atracció per a captar el que s'ha inclòs en la segona fase d'aquesta proposta: un parc empresarial amb la vocació d'estimular i atraure iniciatives relacionades amb el món de les noves tecnologies de la informació i de la telecomunicació en el camp de la salut, així com d'innovació en biomedicina. Per fer-se una idea, es vol portar a Andorra el concepte de «la clínica Teknon de Barcelona», van informar fonts relacionades amb el projecte.

Els seus impulsors, un grup de privats del país propietaris d'aquest terreny del Falgueró, asseguren que Andorra demana una millora i ampliació de l'actual oferta de serveis sanitaris. És a dir, una alternativa assistencial i diferenciada que complementi el sistema públic. Alguns dels elements de context que apunten a aquesta demanda és «la creixent preocupació ciutadana per l'evolució dels comptes públics, sobretot per la situació de la CASS», a més de «la necessitat de disposar d'una oferta de serveis mèdics més diversa i que pugui garantir la lliure elecció del centre i de la modalitat de servei», exposen al pla de viabilitat. En qualsevol cas, però, no es vol desvincular la iniciativa de la col·laboració amb el Govern, la CASS i el SAAS.

És l'obertura econòmica la que ha de permetre tirar endavant la iniciativa, que els privats confien que esdevingui una palanca per a l'atracció i el desenvolupament de la innovació tecnològica, així com per a l'atracció i la retenció del talent. Amb tot, es pretén que el nucli sigui configurat per professionals locals que avui ja exerceixen a Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT