PUBLICITAT

Martí treu pes a l'amnistia fiscal i no veu diner negre camí d'Espanya

  • Demana «respecte» per les decisions del país veí i considera que la mesura no afectarà a Andorra
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre d'Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, el divendres a la presentació de les mesures fiscals Foto: REUTERS / ANDREA COMAS

El Govern ha volgut treure ferro a la possibilitat de que aflorin rendes espanyoles no declarades amb l'amnistia fiscal anunciada pel país veí. Ahir, una jornada després de que es fessin oficials els seus pressupostos, el cap de l'Executiu andorrà, Antoni Martí, va voler demanar «respecte» envers les decisions que es prenen a Espanya. I a més va manifestar la seva «plena acceptació del pla econòmic» el·laborat des de Madrid.

No va voler el líder demòcrata entrar a la polèmica desencadenada pels bancs andorrans, que hores després de conèixer la mesura el divendres van alertar de que es tractava d'una «mala notícia». Encara que en aquell moment el president de l'Associació de Bancs, Antoni Armengol, va dir que era aviat per considerar les conseqüències d'aquesta amnistia fiscal, el cap de l'Executiu sí que va fer palès el que es pensa des del Govern. «No ha d'afectar al país» que aflorin rendes espanyoles, va manifestar Martí.

El cap de l'Executiu no va estimar com a possible que capital que ara estigui a Andorra –en mans de residents espanyols– pugui anar a parar al país veí gràcies a l'estratègia impulsada pel seu Ministeri d'Hisenda. Si bé els bancs lamentaven la notícia, des del Govern es referma que «és part del pla econòmic d'Espanya» i que Andorra, «com Estat sobirà» no es veurà afectat. En relació a l'alarma originada pels bancs, Martí va dir categòricament que no la volia valorar.

«Obligació» amb Espanya / Martí va voler expressar la seva conformitat amb les decisions preses pel país veí per millorar la seva economia. I va reincidir en la «necessitat de respectar» el que l'Executiu de Mariano Rajoy decideixi. «Tenim un compromís amb Espanya», va manifestar el cap de Govern, que també volia recordar que «s'està negociant» amb els dos països veïns com assolir l'obertura econòmica, posada en marxa aquesta legislatura.

I és que Martí va voler deixar palès que el que més interessa en aquest Govern es pair l'obertura el millor possible. Un fet en el que tant Espanya com França hi compten, i pel que considera que s'ha d'acceptar el que es confeccioni a ambdós països.

L'amnistia fiscal imposada per Espanya tindrà una data límit del 30 de novembre, i implicarà un 10% d'impostos pels diners que n'aflorin. D'aquesta forma, l'Estat espanyol vol fer aflorir fins a 25.000 milions. El que es traduiria en uns ingressos de 2.500 milions nets pel país veí.

El ministre d'Hisenda espanyol, Cristobal Montoro, va recordar que seria una mesura «extraordinària» per una conjuntura «difícil», on la prioritat és augmentar els ingressos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT