PUBLICITAT

Salut elevarà el rol de les infermeres dins del sistema

  • La donació del cordó umbilical serà una realitat aquest any, diu la ministra
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Rodríguez i Ruiz fan balanç de la reunió, després d'atendre als mitjans, ahir. Foto: TONY LARA

La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, va tenir ahir un convidat especial al Govern, el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz. Durant una reunió de poc més de dues hores, la ministra va informar dels canvis que es volen dur a terme en el desenvolupament del sistema sanitari andorrà, en el qual la conselleria catalana hi tindrà un paper destacat. Un dels canvis serà potenciar l'atenció social, dins el camp sanitari. És per aquest motiu que el ministeri vol elevar la importància del paper que desenvolupa la infermeria, que tindrà «una cabuda important», dins d'aquest organigrama.

Per a elevar el seu rol, Rodríguez va parlar de l'hospital de Puigcerdà, un centre transfronterer que serà inaugurat «a finals d'any», va assegurar Ruiz, i que a Andorra el pot beneficiar per a realitzar formacions, no només a infermers i a infermeres.

Juntament amb la infermeria, també prendran protagonisme aspectes com potenciar l'atenció primària, la història clínica social i compartida, o la definició d'una cartera de serveis, que suposarà en conseqüència una revisió dels «centres de referència» que Andorra té a Catalunya. Es crearà un grup de treball entre tècnics de les dues parts. Rodríguez, però, no va voler avançar si s'ampliaran o al contrari es reduiran els centres.

En l'aspecte de la història clínica compartida, Ruiz va explicar que es prendrà com a referència el quadre de comandaments que utilitza el sistema sanitari català. A més, es realitzaran esforços per potenciar l'aplicació de noves tecnologies d'informació i comunicació per fer bases de dades i obtenir indicadors de referència que permetin al ministeri millorar en la presa de decisions, va informar la ministra.

LA DONACIÓ DEL CORDÓ, AQUEST ANY / En un altre ordre de coses, la ministra va informar que la donació de la sang del cordó umbilical dels nadons nascuts a Andorra al Banc de Sang i de Teixits de Catalunya encara està pendent de concretar-se. Això sí, es farà durant aquest any, va assegurar la ministra. L'acord fa ja temps que està establert però ha calgut esperar els permisos del ministeri espanyol pel tema de la Duana. Sembla que aquests temes ja estarien solucionats i que en qüestió de mesos es podrà activar la donació de la sang del cordó.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT