PUBLICITAT

Salut fixa aquest any per estrenar el programa de donació de sang de cordó umbilical

  • Boi Ruiz de la Generalitat catalana es reuneix amb Cristina Rodríguez
31032012_boi
Rodríguez i el conseller català, aquest matí Foto: TNOY LARA
La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, i el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz, s'han reunit aquest dissabte al matí a la seu del Govern per reprendre alguns temes de cooperació entre ambdós territoris. Un dels assumptes pendents és la donació de sang de cordó umbilical dels nadons nascuts a Andorra al Banc de Sang i de Teixits de Catalunya, un programa que, segons han assenyalat els dos responsables del sector es posarà en marxa aquest 2012. Rodríguez i Ruiz també han tractat la gestió de les emergències, no només en quan al trasllat dels pacients sinó també en relació a l'intercanvi d'informació. Mentre que Catalunya ja aplica el sistema andorrà en el procés de triatge d'urgències, com ha reconegut el conseller de la Generalitat; a Andorra s'implementarà el quadern de comandament amb el que treballa Catalunya.
Els titulars de Salut andorrans i catalans han mantingut aquest dissabte una trobada per reactivar la cooperació sanitària entre les dues administracions i han acordat la reconstitució de la comissió mixta de seguiment del conveni signat entre ambdues parts el setembre del 2010.  
Un dels temes tractats ha estat la cooperació en casos d'emergències, no només en relació al trasllat dels pacients, compartint infraestructures i equipaments, sinó també a la presa en càrrec. "Hem de veure com compartim informació i tenim cura d'una presa en càrrec global del pacient quan surt a fora d'Andorra i com es retorna", ha indicat la ministra Cristina Rodríguez.
Rodríguez ha manifestat que cal "adaptar-nos a la situació que estem vivint" i per això ha remarcat la necessitat de reforçar la col·laboració i ajustar el model d'atenció primària als problemes del moment com pot ser la cronicitat. En aquest sentit, el conseller català Boi Ruiz ha afirmat que "l'èxit sanitari ens fa guanyar anys de vida" i és per això que cal treballar perquè les malalties cròniques és puguin portar "amb garanties i qualitat".  
La titular de Salut i Benestar ha recordat que la història clínica i social compartida és un dels objectius del desplegament del Pla estratègic del seu ministeri i per això ha manifestat que hi ha una voluntat de col·laboració "molt estreta" per identificar la "bona i poca informació" que ha de permetre monitoritzar la situació del territori en aspectes socials i de salut.  
En aquest àmbit, s'ha convingut la implantació del quadre de comandament que utilitza el sistema sanitari català i que es desenvoluparà amb el suport de l'Agència Catalana d'Informació, Avaluació i Qualitat en Salut. A més, es realitzaran esforços per potenciar l'aplicació de noves tecnologies d'informació i comunicació per fer bases de dades i obtenir indicadors de referència que permetin al ministeri millorar en la presa de decisions, ha explicat la ministra. D'aquesta manera, s'establiran criteris comuns d'informació i de coneixement, ha afegit el conseller de Salut.
També hi ha hagut avenços en la relació amb el Banc de Sang i de Teixits de Catalunya, segons ha reconegut la titular de Salut i Benestar. Segons ha informat Rodríguez, s'han solventat els problemes amb el ministeri espanyol per la gestió de la frontera i "estem pactant amb el suport dels professionals del Banc de Sang la formació de professionals andorrans per activar el programa del cordó umbilical". Aquesta formació, ha dit la ministra, s'activarà "properament" i amb el conveni final que se signarà el programa de donació altruista de sang de cordó umbilical es posaria en marxa aquest any, segons han manifestat els dos responsables de Salut.  
Un altre assumpte pendent és l'elaboració de la cartera de serveis que ha de fer-se al Principat, tant dels serveis que s'ofereixen al Principat com a fora. "Hem de definir el que entenem per centre de referència i l'intercanvi de professionals", ha declarat Rodríguez. Per determinar aquests centres de referència s'ha de veure què necessita fer a fora Andorra i quins centres ofereixen garanties i massa crítica per obtenir el millor resultat, segons ha explicat Boi Ruiz.
El que de moment no serà centre de referència és l'Hospital de Puigcerdà, que es preveu que es posi en funcionament a finals del 2012 o principis del 2013. Segons el conseller de la Generalitat, "primer es desenvoluparà per donar servei a la Cerdanya i després ja es veurà si va més enllà". El que sí permetrà és fer formació conjunta sobretot en els àmbits d'infermeria i atenció social, optimitzant recursos i afavorint el desenvolupament dels treballadors del Pirineu.  
A la reunió han participat també el conseller en la reunió de treball, el gerent de la regió sanitària de Lleida i Alt Pirineu i Aran, Antoni Mateu; el cap de la Unitat de planificació, compra i avaluació de la regió sanitària a l’Alt Pirineu, Felip Benavent, i el cap de Gabinet del conseller de Salut, Jaume Tort. La delegació andorrana ha estat integrada pel director general de Salut i Benestar, Josep Casals; la directora del Departament de Recursos Sanitaris, Carme Pallarés; el director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Josep Maria Pla, i el president del Consell Assessor de Salut i Benestar, Lluís Burgués.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT