PUBLICITAT

La prova d'accés universitari des de la FP s'iniciarà el curs vinent

  • Educació treballa perquè els estudis a Aixovall siguin homologables amb la Formació Professional de França
CLARA GARNICA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Unes estudiants d'estètica maquillen a alumnes participants a les portes obertes, ahir Foto: ÀLEX LARA

Fins ara, i com a mesura transitòria, els alumnes que estudien Batxillerat Professional (BP) al Centre de FP d'Aixovall poden entrar directament a la universitat. Aquesta situació canviarà el curs vinent, ja que per primera vegada els alumnes interessats en accedir al món universitari hauran de cursar una prova específica d'accés, segons va informar ahir la ministra d'Educació i Joventut, Roser Suñé. La necessitar de modificar l'accés i d'equiparar-lo amb les vies que tenen la resta d'alumnes que no fan FP va sorgir arran de l'arribada de la Prova Oficial de Batxillerat (POB), ara fa tres anys.

Suñé va realitzar aquestes manifestacions en el marc de la jornada de portes obertes que va celebrar-se ahir al Centre d'Aixovall. La ministra va fer una defensa d'aquests estudis, els quals poc a poc «es van dignificant com a oferta» gràcies a un «canvi de mentalitat» de la societat. Fa només vuit anys que s'imparteixen al país.

Mostra del pes que la formació professional agafa entre les preferències dels estudiants és el nombre d'inscrits aquest curs 2011-2012, vora els 130, una xifra que, segons la ministra, «s'ha estabilitzat els darrers anys». Amb tot, Suñé anhela poder arribar a omplir les «200 places» que ofereix la FP laurediana. De fet aquesta és la intenció que cerquen les jornades de portes obertes com la celebrada ahir, i en la qual hi van participar alumnes de totes les escoles del país.

Homologació amb França / Els darrers anys un acord amb el Ministeri d'Educació d'Espanya permet l'homologació dels títols de formació professional entre països. Amb aquesta voluntat es treballa també amb l'altre estat veí, França. La intenció és que aquesta convalidació pugui ser una realitat el curs vinent, segons va informar la ministra.

Una altra de les prioritats és la de començar a oferir el grau de Batxillerat Professional d'activitats esportives i de lleure. Es tracta de l'únic Diploma d'Ensenyament Superior (DEP) que no té encara la seva correspondència amb el BP. Sí que el tenen el DEP Sanitari i Social, el DEP microinformàtica i xarxes, el DEP en secretariat multilingüe i el DEP en estètica, cosmètica i perfumeria.

Les branques amb més èxit d'alumnes són la sanitària i la de microinformàtica, amb més d'una trentena d'inscrits comptant DEP i BP. La d'estètica i l'esportiva, per ser més noves, encara s'estan consolidant –el BP en estètica només té tres alumnes.

Suñé també va parlar d'augmentar les formacions actuals, tot i que no en va voler posar cap sobre la taula. S'ha d'analitzar la demanda i necessitats que presenti el mercat laboral. Tot i això, la ministra va voler clar que a Andorra, per demografia, «no es pot fer tot», i que s'ha de tenir en compte també la Formació Professional que s'ofereix al Lycée, a més de la que ja es pot realitzar als països veïns.

170 empreses per fer pràctiques / D'altra banda, i per demostrar les bones sinergies que hi ha entre el centre i el teixit empresarial del país, la ministra va explicar que actualment hi ha 170 empreses que hi col·laboren, oferint estades de pràctiques. L'estreta col·laboració també permet que la gran part dels alumnes trobin feina sense dificultats un cop finalitzen els estudis de FP, va assegurar la ministra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT