PUBLICITAT

La Massana tanca amb 1,5 milions de superàvit però continua fora la llei

  • El deute es situa als 42 milions d'euros, 25 dels quals corresponen a EMAP
ÈLIA ORTS GARRI
LA MASSANA

Periodic
Un desener jura el càrrec davant la capitana i la Constitució, ahir Foto: COMÚ DE LA MASSANA

El Comú de la Massana va presentar ahir la liquidació del pressupost del 2011. El resultat és de superàvit d'1,5 milions d'euros –que s'explica principalment per la important contenció de la despesa i uns ingressos lleugerament superiors als pressupostats–. Això ha permès reduir el deute més enllà del previst, i ara se situa als 42 milions, encara per sobre del límit d'endeutament previst per la llei de Finances Comunals, que haurà de complir a partir de l'any que ve.

Per segon any consecutiu, la Massana tanca els comptes en positiu. El 2010 es va tenir un superàvit de 770.936 euros. I el 2011 es va aconseguir gairebé doblar: 1.536.675 euros. El conseller de finances massanenc, Miquel Llongueras, va explicar-ho per un «estalvi de l'11% en el pressupost de despeses». Es van executar 10,4 milions de despeses, un 89,43% del pressupostat, i un 12,2% de l'exercici anterior. Aleshores les despeses ja es van reduir en 2,5 milions, i en els darrers dos exercicis s'han estalviat n'han estalviat quatre. Més en detall, les despeses de personal liquidades van sumar un import de 3.871.703 euros el 2011, un 94,95% del pressupostat i un 5,5% menys que l'any 2010.

Les inversions reals van caure en picat. Es van executar només 248.672,59 euros, menys de la meitat prevista al pressupost. De fet, la xifra representa el 42,3% de la partida. Llongueras va voler remarcar que aquest baix grau d'execució «és fruit de l'adaptació a l'actual conjuntura econòmica» i que l'esforç de contenció en aquest camp «no seria possible si en els últims anys no s'haguessin tirat endavant les obres que han permès a la Massana tenir serveis i equipaments de primer ordre», que fan que ara no es tinguin «aquestes necessitats». En aquest punt, la minoria de Moviment Massanenc, per mitjà de Jordi Serra, va expressar la seva «preocupació», doncs entenen que per un cantó cal estalviar però per l'altre «també donar aire» encara que sigui amb obres de menors, de manteniment. «Inversió se n'ha de fer, perquè hi ha desgast», va apuntar Serra, alertant de «no caure en el ridícul», com exemplifica que el cartell d'accés a la plaça de la Ciutadania indicant les instal·lacions del Comú hagi perdut lletres i no s'hagin reposat.

ELS INGRESSOS / Pels ingressos també s'explica el superàvit, tot i que en menor mesura. El 2011 es va executar 11.992.333,48 euros, el que és el 103% del que s'havia pressupostat. L'execució dels ingressos corrents va ser el 93,26% del pressupostat, i la d'ingressos de capital del 120,28%. Per impostos directes es van ingressar 1,7 milions, gairebé mig milió més per indirectes –on s'inclou l'impost de transmissions patrimonials–, i 2,7 milions per taxes i altres. A sumar-hi les transferències corrents provinents del Govern –1.559.869 euros–, els ingressos patrimonials –407.367 euros, que inclouen el cànon d'explotació del telecabina i del domini esquiable d'EMAP–, i 5.190.263 euros de transferències de capital.

42 MILIONS DE DEUTE / Amb tot, doncs, l'endeutament del Comú es situa als 42.111.188 euros, el que és un 14% inferior al del passat exercici quan era de gairebé 46 milions. Aquest deute encara està per sobre del llindar màxim permès per la llei de Finances Comunals, el passa d'uns 18 milions, segons Llongueras, tot i que la xifra pot variar, doncs el marge és un 200% dels ingressos de l'any anterior, i per tant és variable. Val a dir que la moratòria de 10 anys per entrar dins els marges acaba l'any que ve i que el Govern i els comuns treballen per canviar la llei.

Aquests 42 milions són 15,9 del Comú, prop de 25 d'EMAP i altres dos de Vallnord. Tot i que aquests deutes es van rebaixant –no pas el de Vallnord– Serra va expressar de nou la preocupació del seu grup i va lamentar que «la bona feina feta pel Comú no s'hagués fet també a EMAP i Vallnord». Així, si ja se sap que es pot reduir el dèficit en un milió, Serra va criticar que el «pla de xoc» a Emap no s'hagués començat a implementar al gener. Igualment, per Vallnord, va apuntar que la relació entre la promoció i la venda no està equilibrada i va calcular que el preu mig del forfet es pot situar als 10 euros –el forfet de dia d'adult ronda entre els 34 i els 38 euros. Per la seva banda, els càlculs del cònsol major, David Baró, situen el preu mitjà al voltant dels 18 euros i va assegurar que s'està treballant per millorar els resultats. A nivell d'EMAP, va explicar que en el darrer consell d'administració es va acordar aplicar el «pla de xoc», que deriva, en part, del pla estratègic que es va començar a aplicar la darrera temporada. Això va en paral·lel a la professionalització del consell d'administració, i tot plegat ha de servir per facilitar l'entrada de capital privat i així reduir la responsabilitat del Comú sobre el deute de la societat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT