PUBLICITAT

La despesa social dispara l'endeutament un 7%

  • L'any passat el país va tenir un dèficit de 50,9 milions
  • L'endeutament va augmentar fins als 767,8 milions d'euros
29032012_cinca
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, durant la presentació del tancament de comptes del 2011. Foto:ÀLEX LARA
L'increment de la despesa del Govern en funcions socials -i sobretot per assumir les pèrdues de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS)- va arrossegar els comptes del país, que l'any passat van tenir un dèficit de 50,9 milions. Uns resultats que empitjoren la situació d'endeutament del país, que es dispara fins als 767,8 milions d'euros. Prop d'un 7% més que l'any passat.

El Govern es va gastar en transferències corrents fins a 116,6 milions, una trentena de milions més que al 2010, degut a les provisions que l'Executiu va tenir que destinar a la CASS. El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha assumit que aquest cost i altres increments en despesa social -per millorar la situació de la població en crisi- van disparar les despeses de l'any passat fins als 359 milions milions. Només van poder retallar aquesta xifra reduint notablement les inversions fins als 34 milions, una sisena part del que es va gastar al 2010.

Els ingressos totals van augmentar en cinc milions amb comparació al 2010, quedant-se en 308,2. Cinca ha reiterat que existeix una forta dependència dels impostos del tabac, que signifiquen més d'una tercera part d'aquests, i dels que es recapten per carburants, que assoleixen prop d'una altra tercera par del que s'ingressa.
Pel que fa als ingressos del 2011, del total dels 308,232 milions d'euros, 65 milions provenen de les taxes del tabac i 52 milions més de la importació de carburants, pel que s'evidencia una dependència excessiva. Del total dels ingressos, el 86% correspon a impostos indirectes, mentre que només el 2% prové dels impostos directes, gràcies a l'Impost sobre la Renda dels No Residents.

En referència a les despeses, que al 2011 s'han situat en 359,133 euros, el percentatge més elevat correspon a les transferències corrents, que s'han incrementat notablement a causa del dèficit de la CASS. La següent partida més important ha estat la despesa de personal, que suposa el 27% del total, i que tot i les mesures de contenció aplicades, s'ha vist incrementada en un 1,98% al 2011. Això correspon, segons Cinca, als triennis que s'han hagut de pagar i al fet d'haver hagut de fer front al pagament del GAdA del 2009 i 2010. Tot i que les despeses financeres representen el 5% del total, són les que han patit un creixement més notori, del 100%, a causa de la pujada dels interessos de les pòlisses bancàries.

Quant a les inversions realitzades durant el 2011, Cinca ha recordat les més importants, com pavimentacions de carreteres, obres a la CG2, el túnel d'Envalira, la desviació de Sant Julià, la gestió de residus i la protecció per a allaus i riscos. Tot i així, ha indicat que la congelació de les inversions al voltant dels 30 milions no es pot allargar gaire més perquè té conseqüències negatives en la societat, tant per la manca d'aquests diners com perquè s'envelleix el patrimoni material i l'estat del país. Així, ha calculat que més enllà del 2013 ja caldrà apujar aquesta partida.

Pel que fa a les perspectives de futur, Cinca ha mantingut les previsions i l'objectiu de poder elaborar el primer pressupost equilibrat per a l'exercici del 2015.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT