PUBLICITAT

El Govern regularà la competència bancària per evitar un «oligopoli»

  • Titlla de mesura «inoportuna» la comissió del 0,5% aplicada pels bancs i apostar per un marc regulador
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre Jordi Cinca, ahir després del consell de ministres Foto: ANA / M. T.

La decisió dels bancs d'imposar una comissió del 0,5% als pagaments amb targeta no ha agradat al Govern. «Tot implica que hi ha hagut un acord entre totes les entitats, i això ens preocupa», va manifestar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca. I si bé no va voler parlar de monopoli –en qualsevol cas, les entitats són cinc i no només una–, va plantejar fer «un marc legal per regular» mesures com la que es va prendre en detriment del comerç local.

«Caldrà prendre mesures per mantenir la competència» al sector financer, va assenyalar Cinca, qui també va deixar clar que «no hi ha hagut motius de competència» a l'hora d'optar per aquesta mesura. Fins i tot de «molt inoportú» va titllar el moviment dels bancs.

Un sector que no està tancat. / Tal i com va explicar el ministre, la intenció es «garantir la llei de competència». El que si que va deixar entreveure va ser que no es treballaria per tombar la nova mesura dels bancs, sinó per que no es puguin tornar a repetir situacions similars en el futur.

Sense una data concreta i encara per plantejar per on aniria aquest marc legal, Cinca ja va confirmar que el Govern s'ha vist les cares amb els bancs per transmetre la seva disconformitat amb el 0,5% que han decidit cobrar-li als comerciants pels pagaments amb targeta. «En els propers dies ens tornarem a reunir amb ells», va manifestar.

Cinca també va posar de manifest que en d'altres països hi ha organismes com els tribunals de competència, que tenen aquesta missió i que a Andorra «sembla que no hi ha res on ens puguem agafar actualment».

Encara així, es va esforçar per recordar que el sector dels bancs és dels més oberts, i que fins i tot abans de l'obertura econòmica ja tenia moltes més afinitats exteriors que d'altres.

El portaveu del Govern va voler incidir en que, en tot cas, s'estaria parlant d'un oligopoli al sector bancari, ja que «això no és un monopoli», per que encara que tan sols hi hagin cinc marques, no es tracta d'un mercat amb només un oferent. Fins i tot, amb tècniques monopolístiques.

I és que des del grup socialdemòcrata es va criticar ahir que aquesta decisió dels bancs d'aplicar una comissió. La consellera demòcrata Meritxell Mateu va considerar que el fet que s'hagin posat d'acord tots els bancs al mateix moment –i pel mateix motiu– és una pràctica monopolístic. Motiu pel que va demanar treballar en una llei antimonopoli. Més enllà, va demanar congelar aquestes comissions, informa l'ANA.

Cinca va declinar fer una valoració d'questa proposta perquè no tenen «informació suficient per saber com ho volen abordar». En tot cas, entén que, amb aquesta proposta, el PS el que volia era posar de relleu la seva preocupació sobre la qüestió. Més encara, el portaveu de l'executiu no va trobar oportú tocar les noves comissions, i es va centrar més en la necessitat de regular el mercat per evitar noves mesures com aquesta.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT