PUBLICITAT

Llei per equiparar-se amb la UE en l'exportació d'alimentació

  • La normativa regularà la higiene, l'etiquetatge i la seguretat dels productes, a més de definir les sancions
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un camió andorrà creua la Duana Foto: EL PERIÒDIC

El Consell de Ministres celebrat ahir va aprovar la creació d'una llei de salut animal i seguretat alimentària, amb l'objectiu de poder tenir un marc jurídic harmonitzat amb la Unió Europea en aquest àmbit. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va destacar que un dels objectius principals de la nova llei és que els empresaris que elaboren productes alimentaris puguin exportar-los en les mateixes condicions que els països europeus i s'eviti que aquestes empreses hagin de deslocalitzar el negoci fora d'Andorra. La nova llei també regularà la higiene, etiquetatge i publicitat dels productes, definirà les taxes vinculades als actes administratius per poder finançar el sistema de control de mercaderies que s'exportin, i estableix un règim de sancions i infraccions fins ara inexistent.

La llei, que s'aprovarà en breu, regula uns àmbits que fins ara només es regien per l'Acord Duaner del 1991 i el Protocol sobre qüestions veterinàries del 1997. Amb el nou text, s'aconsegueix donar més seguretat jurídica, homologar-se amb la normativa europea i poder garantir, a més de l'origen duaner, l'origen sanitari dels aliments.

La llei també estableix els criteris per criar animals de pura raça, les condicions de sacrifici i transport, s'estableix per primer cop una vigilància sanitària de les poblacions de fauna silvestre, es regula la cooperació internacional en aquest àmbit, i es fixa un règim sancionador.

El director d'Agricultura, Landry Riba, va explicar que fins ara es treballava amb una dinàmica d'avís i de recomanacions i que ara es fixaran unes infraccions i sancions, que en els casos més greus, com són les reincidències, els lucres il·lícits o les accions que tinguin un impacte sobre la salut pública, poden arribar als 12.000 euros, va informar l'ANA.

El principal canvi que comportarà la llei són els procediments de control de mercaderies, que s'equiparen als dels països comunitaris, i s'evita així que els empresaris hagin d'obtenir el vistiplau sanitari en un Punt d'Inspecció Fronterer fora d'Andorra com s'havia de fer fins ara.

Pel que fa als recursos que es necessitaran per fer els controls, Riba va explicar que la llei crea unes taxes vinculades als actes administratius que, tot i que algunes ja existien, permetrà un lleuger increment dels ingressos. La nova llei també permetrà que el Laboratori Central de Salut Pública pugui cobrar el suport analític prestat al sector públic, i que pugui desenvolupar prestacions de servei a iniciativa privada quan siguin tècniques no rendibles per un privat.

Reforma de la llei de tinença / En un altre ordre de coses, el Govern va aprovar ahir el projecte de llei de modificació de la Llei de tinença d'animals, que entre d'altres punts, estableix que dins el llistat de les espècies protegides hi hagi diferents graus de situació d'amenaça o vulnerabilitat. El text, que s'ha elaborat amb la col·laboració de les entitats de defensa d'animals i amb els comuns, defineix alguns conceptes que havien quedat endarrerits a la Llei aprovada el 1998.

En aquest sentit, s'assoleix la definició internacional per a les espècies vulnerables i s'estipula que els projectes constructius o actuacions en la natura no els puguin perjudicar al seu hàbitat. La modificació de la llei també equipara els drets dels gossos d'assistència i de teràpia als dels gossos pigall, que és el mateix que el grup parlamentari del PS socialdemòcrata vol regular.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT