PUBLICITAT

El Govern crea una llei que equipara Andorra amb la UE en l'exportació de productes alimentaris

  • El Consell de Ministres ha aprovat la creació d'una llei de salut animal i seguretat alimentària amb l'objectiu de poder tenir un marc jurídic harmonitzat amb la Unió Europea en aquest àmbit
27032012_conselldeministres
El ministre portaveu, Jordi Cinca, i el director d'Agricultura, Landry Riba, durant la compareixença d'aquest dimecres.. Foto: ANA / M.T.
El Consell de Ministres d'aquest dimecres ha aprovat la creació d'una llei de salut animal i seguretat alimentària amb l'objectiu de poder tenir un marc jurídic harmonitzat amb la Unió Europea en aquest àmbit. El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha destacat que un dels objectius principals de la nova llei és que els empresaris que elaboren productes alimentaris puguin exportar-los en les mateixes condicions que els països europeus i s'eviti que aquestes empreses hagin de deslocalitzar el negoci fora d'Andorra. La nova llei també regularà la higiene, etiquetatge i publicitat dels productes, definirà les taxes vinculades als actes administratius per poder finançar el sistema de control de mercaderies que s'exportin, i estableix un règim de sancions i infraccions fins ara inexistent.
Andorra disposarà en breu d'una llei que reguli la salut animal i la seguretat alimentària, àmbits que fins ara només es regien per l'Acord Duaner del 1991 i el Protocol sobre qüestions veterinàries del 1997. Amb el nou text, del qual el Consell de Ministres n'ha aprovat el projecte de llei aquest dimecres, s'aconsegueix donar més seguretat jurídica, homologar-se amb la normativa europea i poder garantir, a més de l'origen duaner, l'origen sanitari dels aliments.

L'objectiu és protegir la salut animal, regular la higiene dels productes alimentaris i el seu etiquetatge i publicitat per garantir la salut pública i la seguretat alimentària, i establir el control de les importacions i exportacions de productes alimentaris, animals vius, productes germinals i residus.

La llei també estableix els criteris per criar animals de pura raça, les condicions de sacrifici i transport, s'estableix per primer cop una vigilància sanitària de les poblacions de fauna silvestre, es regula la cooperació internacional en aquest àmbit, i es fixa un règim sancionador. El director d'Agricultura, Landry Riba, ha explicat que fins ara es treballava amb una dinàmica d'avís i de recomanacions i que ara es fixaran unes infraccions i unes sancions, que en els casos més greus, com són les reincidències, els lucres il·lícits o les accions que tinguin un impacte sobre la salut pública, poden arribar als 12.000 euros.

El principal canvi que comportarà la llei són els procediments de control de mercaderies, que s'equiparen als dels països comunitaris, i s'evita així que els empresaris hagin d'obtenir el vistiplau sanitari en un Punt d'Inspecció Fronterer fora d'Andorra com s'havia de fer fins ara. En aquest sentit, el ministre portaveu ha assegurat que el nou text legal permetrà potenciar el sector de l'elaboració de productes alimentaris autòctons, ja que fins ara moltes empreses optaven per deslocalitzar els seus negocis fora del país per poder estar en igualtat de condicions que els seus competidors. Amb la nova llei, a més, també es possibilita la implantació d'empreses estrangeres d'aquest sector a Andorra.

Pel que fa als recursos que es necessitaran per fer els controls sanitaris, Riba ha explicat que la llei crea unes taxes vinculades als actes administratius que, tot i que algunes ja existien, permetrà un lleuger increment dels ingressos. La nova llei també permetrà que el Laboratori Central de Salut Pública pugui cobrar el suport analític prestat al sector públic, i que pugui desenvolupar prestacions de servei a iniciativa privada quan siguin tècniques no rendibles per un laboratori privat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT