PUBLICITAT

La majoria de mares esperen la trentena per portar fills al món

  • Per nacionalitat, les espanyoles residents són les que esperen més temps amb una mitjana de 33 anys
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El primer nadó de l'any amb els seus pares a l'Hospital de Meritxell.? Foto: ÀLEX LARA

La majoria de dones esperen la trentena per quedar-se embarassades, segons les dades de població i moviments naturals de l'any passat, fetes públiques ahir pel Departament d'Estadística. Si al llarg de l'any van néixer 793 infants, 413 nens i 380 nenes, l'edat mitjana de les mares es va situar en 32 anys i mig. Aquesta mitjana és més elevada que als països veïns, a França i Portugal se situa entre els 29 i 30 anys, i a Espanya entre 30 i 31 i mig.

Amb tot, per col·lectius, les espanyoles residents a Andorra són les que esperen més temps per tenir fills amb una mitjana de 33 anys d'edat, les andorranes arriben en segon lloc amb 32 anys i mig, les franceses amb 32 anys i per fi, les portugueses s'avancen una mica més amb 29 anys i mig de mitjana . En quant a la taxa de fecunditat conjuntural, és a dir el nombre de fills que tindrà una dona al llarg de la seva vida és feble, és de poc més d'un (1,12). En canvi, a França, on val a dir que les ajudes a les famílies nombroses són generoses, la taxa puja a més de 2 fills (2,2) mentre que a Espanya i a Portugal no supera gaire gens la d'Andorra, amb un fill i mig per dona.

Més bebès andorrans / L'any passat van néixer 793 nens dels quals 262 són fills de nacionals i això que la taxa de fecunditat de les andorranes és menys elevada que la de les portugueses, espanyoles o franceses. Segons informa el Departament d'Estadística, per nacionalitat, la taxa de natalitat de les portugueses és de 45,32 naixements per cada 1.000 dones d'entre 15 i 49 anys. La mateixa taxa és de 35,67 per a les espanyoles, 34,22 per a les franceses i de 32,42 per a les andorranes.

Per parròquia, Andorra la Vella registra el major nombre de nou nats amb 204 naixements, segueix Escaldes-Engordany amb 154, Encamp amb 129 i la Massana amb 103. A Sant Julià, parròquia equiparable amb la Massana, el nombre de naixements s'allunya sensiblement fins als 92. Per últim, Canillo i Ordino, parròquies menys poblades, van registrar 54 i 57 naixements, respectivament. Pel que fa al sexe dels nou vinguts, els nens superen les nenes en gairebé totes les parròquies tret de la Massana on l'any passat van néixer 52 nenes i 51 nens. Com a la Massana, la balança és força anivellada arreu, tret d'Escaldes-Engordany on els dos sexes es distancien notablement amb 86 nens i només 68 nenes.

Creixement vegetatiu / L'any passat van traspassar 275 persones i el creixement vegetatiu va ser de 518 persones. El percentatge de creixement vegetatiu més baix es va donar a la capital, ja que tot i registrar el major nombre de naixements també va registrar el major nombre de difunts (108) molt per sobre del de les altres parròquies, que registren creixements que van del 0,66% de Sant Julià al 0,99% de la Massana.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT