PUBLICITAT

2.660 francesos podran votar per les presidencials i les legislatives

  • Els residents gals tindran col·legis electorals a la capital i Pas de la Casa
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA?

Periodic
La façana de l'Ambaixada de França a la capital Foto: ANA

Segons l'Ambaixada de França a Andorra, 2.660 residents francesos inscrits al registre consular podran votar a les eleccions presidencials i a les legislatives que se celebren a França entre el 22 d'abril i el 17 de juny. La primera cita a les urnes són les presidencials. S'hi presenten deu candidats a la primera volta que se celebra el 22 d'abril. El resultat d'aquest primer escrutini serà determinant per saber els que queden en curse per concorrer a la segona volta, el 6 d'abril. Com va passar en les últimes eleccions d'ara fa cinc anys, és molt probable que els francesos hagin de triar entre el candidat socialista, aquesta vegada François Hollande, i l'actual cap d'Estat, François Sarkozy. Totes les enquestes apunten en aquesta direcció.

Per facilitar el vot dels residents francesos Principat, s'instal·laran dos col·legis electorals: un a l'Ambaixada i un altre a l'Escola Francesa del Pas de la Casa on podran votar els residents d'aquesta població més allunyada del centre de la capital. Aquests col·legis electorals també s'habilitaran pe a les eleccions legislatives que se celebraran el 3 i 17 de juny, en primera i segona volta. Fonts de l'Ambaixada francesa van explicar ahir que per primera vegada els francesos que resideixen a l'estranger podran escollir directament el diputat que volen que els representi, gràcies a una modificació constitucional del 2008. Val q dir que fins ara, en unes legislatives només podien exercir el dret a vot els francesos residents al seu país. La modificació del 2008 introdueix onze circumscripcions a l'estranger perquè els francesos que són fora puguin votar directament el seu diputat. Les eleccions a l'Assamblée Nationale (parlament) d'aquest any, també introdueixen una altra novetat i és que l'elector que ho vulgui podrà emetre el seu vot per Internet. En canvi, a les presidencials només es podrà votar als col·legis electorals.

L'Ambaixada de França Andorra espera que la participació sigui bona en totes dues cites electorals. En les presidencials de 2007, de 3.342 residents francesos inscrits, només 1.432 van votar a la segona volta.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT