PUBLICITAT

El transport públic genera vuit queixes escrites durant el 2011

  • Cap s'ha resolt amb l'obertura d'un expedient sancionador
E. O. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un autobús s'apropa a una parada de diversos dels trajectes possibles Foto: TONY LARA

És el Servei de Transport de Mercaderies i Passatgers, dins el Departament d'Economia i Indústria, qui rep les queixes relatives al transport públic. Durant el 2008 en va rebre vuit per escrit –totes a través del lloc web www.transportpublic.ad– i cap d'elles va derivar en l'obertura d'un expedient sancionador.

Hi ha tres vies per fer arribar una queixa al Departament d'Economia i Indústria en relació al transport públic de passatgers. La primera és per escrit i formalitzada a les mateixes dependències del Servei de Transport de Mercaderies i Passatgers. Una altra és a través del portal web del servei, també per escrit, i verbalment per via telefònica.

Segons explica el Servei de Transport de Mercaderies i Passatgers, aquells que fan la queixa per escrit i l'envien o la formalitzen a les mateixes dependències del servei és perquè «han patit alguna situació complicada amb algun dels actors del transport», ja sigui de transport públic de passatgers o del servei de taxi. En aquests casos, i com que les queixes són «nominals i signades», el servei pot incoar un expedient per aclarir els fets i emetre una resolució.

Pel que fa les queixes formulades a través de l'apartat de suggeriments del web www.transportpublic.ad, el Servei de Transport de Mercaderies i Passatgers apunta que és el format més emprat. En aquest «es plategen queixes o aclariments o demandes d'informació del transport», i un cop llegides el servei respon seguint el mateix procediment a les persones interessades i «en el cas que la queixa pugui ser motiu d'obertura d'expedient, aquest mateix servei es posa en contacte directament amb la persona denunciant explicant els drets que disposa i fins on pot arribar la resolució de l'expedient». Si l'afectat considera necessari obrir l'expedient, «cal disposar de la signatura real de la persona». És per aquesta via que es van rebre vuit queixes escrites durant el 2011, per totes es van resoldre «sense l'obertura de cap expedient sancionador», segons explica el Servei de Transport de Mercaderies i Passatgers.

Finalment, hi ha la via telefònica. Aquesta l'utilitzen «les persones que acaben de passar per alguna situació concreta en el trajecte d'autobús». En aquests casos, al no ser una queixa nominal i escrita, el servei «només» pot obrir un expedient d'ofici, però en ser queixes «difícilment demostrables, s'envia un comunicat a les empreses afectades «de manera que quedi constància i de manera a que els fets no es reprodueixin».

Sigui quina sigui la via emprada, l'Administració, en el cas que resolgui un expedient desfavorable amb alguna empresa, «només pot aplicar una sanció que per norma és econòmica. No pot obligar a les empreses que retornin les despeses del transport als interessats, cosa que la major part de les persones que es queixen volen en els millors dels casos», segons apunta el Servei de Transport de Mercaderies i Passatgers. Per això, el paper de l'Administració és de mediadora.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT