PUBLICITAT

Les pistes tenen 18 monitors especialitzats per rebre discapacitats

  • Pocs clients utilitzen aquest servei, i tant des de Grandvalira com des de Vallnord s'apunta a una manca de difusió
ÈLIA ORTS GARRI
CANILLO

Els dominis esquiables del país disposen d'un total de 18 monitors especialitzats en l'ensenyament de la pràctica de l'esquí a persones amb discapacitat, tant físiques com sensorials. Això és, les estacions estan més que preparades per rebre i atendre en condicions aquest públic i en major mesura del que es fa actualment.

Tant a Grandvalira com a Vallnord s'accepta que el servei d'escola d'esquí adaptat està infrautilitzat, és a dir, que es té capacitat per atendre moltes més persones amb aquestes necessitats que no pas les que s'estan atenent en l'actualitat. En total hi ha 18 monitors especialitzats, 10 a Grandvalira –cinc a la part canillenca i altres cinc a la part encampadana– i vuit a Vallnord –quatre a Arinsal, tres a Pal i un a Arcalís–, que han seguit una formació específica per ensenyar a persones amb mobilitat reduïda –en els diferents graus que es pot patir–, amb deficiències sensorials –especialment amb afectacions visuals–, i també per a disminucions psíquiques i d'altres.

El material del què disposen les estacions també és suficient. Als sectors canillencs de Grandvalira es disposa de tres cadires per a persones amb mobilitat reduïda i altre material com punteres per guiar persones amb autisme i així ensenyar-los a girar i esquiar correctament. A la part encampadana hi ha una cadira, i en cas de necessitat, en virtut d'un acord signat amb l'escola d'esquí de França, se'ls demana i així es cobreixen les necessitats. A Vallnord no disposen de massa material, una cadira que es trasllada al sector que la requereixi. Martín Bacaloni, monitor especialitzat, ho justifica: «intentem abraçar el màxim de lesions amb la menor inversió». I de totes maneres, les tres cadires de Soldeu, «és difícil que surtin totes un mateix dia».

POCA DEMANDA / En resum, les estacions estan preparades, però reben pocs clients amb necessitats especials. I aquesta temporada encara hi ha hagut menys demanda que anys anteriors, segons la memòria de Bacaloni. Per l'escola de Soldeu, per exemple, hi ha passat una desena de persones amb discapacitat, que han fet una trentena llarga d'hores de classes d'esquí adaptat. Han estat gent amb ceguesa, autisme, lesions medul·lars i síndrome de down, principalment.

Bacaloni apunta que «està faltant difusió». Des de Vallnord hi coincideixen: «moltes vegades no es coneix aquest servei».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT