PUBLICITAT

El PS, partidari de permetre el reagrupament al primer dia

  • González resumeix en quatre les esmenes «imprescindibles»
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
33González, a la presa de possessió. Foto: ÀLEX LARA

La consellera general socialdemòcrata Mariona González considera que una de les modificacions necessàries a fer a la llei d'Immigració és permetre el reagrupament familiar des del primer moment per als residents assalariats, i així equiparar-los als residents passius. Aquesta és una de les demandes que els socialdemòcrates han realitzat en les 18 esmenes presentades al text. La consellera, pel que fa a les residències passives, destaca la importància de mantenir el nombre de dies de residència efectiva en 183, en comptes de reduir-los a 90 com proposa el projecte de llei i valora necessari eliminar de l'articulat el punt on s'assenyala que es pot denegar una residència passiva per una malaltia que posi en perill la seguretat social.

En resum, González, va dir a l'ANA que hi ha quatre esmenes «imprescindibles» per a la cohesió social, «ara que Andorra està decidida a fer l'obertura total i vol anar cap a Europa». Així, en relació al reagrupament familiar, els socialdemòcrates volen que els residents amb permís de residència i treball puguin portar la seva família sense que hagin d'estar «de manera efectiva a Andorra durant un any». La socialdemòcrata va indicar que «entenem que les famílies s'han de poder reagrupar de seguida, sobretot la parella i els fills». Amb la condició d'haver de residir primer un any creu que l'únic que s'aconsegueix és que «moltes vegades vinguin aquí i no vagin al col·legi i no tinguin seguretat social». A més, els socialdemòcrates volen que aquest sigui un dret igual per als residents passius que per als treballadors.

González va criticar de nou que es redueixin els dies d'estada efectiva al país per aconseguir una residència passiva. Algunes de les esmenes socialdemòcrates van en la línia de mantenir els 183 dies de residència com fins ara, doncs consideren que «de cara als països veïns sembla que vulguis recaptar gent que vingui aquí només a posar diners als bancs i a gastar-los».

Per últim, el PS demana que s'elimini de l'articulat el punt que fa referència a les aptituds per residir i/o treballar on es diu que «no pot representar una càrrega excessiva per al sistema sanitari públic andorrà que pugui posar en perill la seva viabilitat econòmica o hi pugui introduir desequilibris greus», doncs tal com va criticar González «discrimina la gent que pot tenir una malaltia i que no és greu per a la salut pública», considerant que no hi ha cap malaltia que pugui portar la CASS a un carreró sense sortida.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT