PUBLICITAT

La incidència de la tuberculosi, en retirada amb 4 casos el 2011

  • Les autoritats sanitàries van controlar 14 persones de l'entorn dels afectats, i vuit van resultar infectats
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Josep Maria Casals o Rosa Vidal, ahir Foto: ÀLEX LARA

La tuberculosi està en retirada. La taxa d'incidència de la malaltia va caient. No any rere any, doncs les dimensions de la població andorrana fan que un cas repercuteixi àmpliament en aquesta. Però sí quinquenni a quinquenni, que és com s'obtenen dades que permeten veure l'evolució de la malaltia. L'any passat, el Ministeri de Salut en va detectar quatre, i la taxa d'incidència per cada 100.000 habitants es va situar en 4,7. El darrer quinquenni –del 2007 al 2011– la dada és de 6. Pels anys 1997 al 2001, la taxa va ser 15,2. És a dir que la malaltia ha anat remetent considerablement. El Departament de Salut va presentar aquestes dades ahir, en motiu de la celebració, avui, del dia Mundial de la Tuberculosi, que té per objectiu eradicar aquesta malaltia.

En el marc del programa de detecció i control de la tuberculosi d'Andorra, el Ministeri de Salut va rebre cinc «sospites», quatre de les quals es van confirmar. Aquesta vegada, tots els casos es van donar en residents del país i no en va arribar cap des del Servei d'Immigració ni de fronterers. Tres dels casos eren nous, i el quart era una recaiguda o un retractament –un pacient ja tractat prèviament a qui el tractament ha fallat o ha estat incomplet. A més, en un dels casos la infecció es va trobar també fora de l'àmbit pulmonar, que és on normalment es localitza la infecció.

Per aquests quatre casos, i al tractar-se d'una malaltia altament infecciosa –el bacteri causant, el bacil de Koch, es transmet amb facilitat, doncs afecta les vies respiratòries, però no vol dir que es desenvolupi la malaltia immediatament ja que és «molt oportunista» i espera que el sistema immunitari estigui dèbil, segons va explicar la cap d'àrea de Prevenció, Promoció i Vigilànica, cosa que dificulta establir la font d'infecció– , les autoritats sanitàries van controlar altres 14 persones properes als malalts. En vuit proves es van obtenir resultats positius, que havien estat infectades pel bacteri però sense haver arribat a desenvolupar la malaltia, va explicar Vidal.

Per aquests, en funció de les característiques del pacient, s'ofereix un tractament antibiòtic que permet reduir el risc de desenvolupar la malaltia. El 2011 el tractament va ser indicat a quatre persones.

Des del 1997, s'han rebut 165 sospites de tuberculosi, de les quals se n'han confirmat 146 casos, el que és un 88,5%, i els casos nous han estat 108, mentre que sis eren reincidències i vuit retractaments.

EL PERFIL DELS AFECTATS / En general, és en la franja dels 15 als 74 anys quan es donen la majoria de casos de desenvolupament de la tuberculosi, i més concretament entre els 35 i els 54 anys, tot i que la infecció es pot produir en qualsevol moment. Dels tres nous casos detectats el 2011, dos van ser en persones d'entre 35 i 54 anys, i un d'entre 15 i 34. Del total de casos detectats des del 1997, 51 casos són en persones d'entre 35 i 54 anys, 24 en joves d'entre 15 i 34 i 20 en adults d'entre 55 i 64.

INCIDÈNCIA DE LA MALALTIA AL MÓN / Segons va subratllar el director de Salut i Prevenció, la tuberculosi és la causant de la mort de més d'un milió de persones l'any, entre 60.000 i 90.000 al «primer món», Europa i Amèrica. I cada any s'infecten nou milions de persones. Per això, i perquè el seu tractament és relativament «barat», doncs costa uns 100 dòlars, que al canvi representen uns 75,5 euros, el lema del dia mundial és Eliminem la truberculosi de les nostres vides.

Val a dir que en comparació amb l'entorn, Andorra té una taxa d'incidència d'aquesta malaltia baixa, per sota tant de França –on el 2010 era de 7,9 casos per 100.000 habitants– com d'Espanya –que registrava aquell mateix any una taxa de 15,4.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT