PUBLICITAT

Naudi opina que 'l'afer Vendrell' «no hagués hagut de succeir mai»

  • El PS aposta per legislar les incompatibilitats dels càrrecs públics i així evitar possibles malentesos
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Vendrell, la segona d'empeus per l'esquerra, en la presentació dels candidats del PS a les comunals Foto: TONY LARA

El president del Partit Socialdemòcrata (PS), Víctor Naudi, va manifestar-se ahir en relació a l'afer Vendrell. En la seva opinió, «no hagués hagut de succeir mai». Dit això, va defensar l'actuació de la consellera del PS al Comú d'Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell, aclarint «immediatament» amb els cònsols i el funcionari implicat la situació i retirant-se del concurs per «iniciativa pròpia».

El Comú escaldenc va convocar un concurs per adjudicar els serveis de desratització i control de plagues, al qual es va presentar l'empresa de Vendrell, Ambitècnia. L'endemà de l'obertura dels plecs, segons la versió del funcionari, la consellera de l'oposició l'hauria visitat quan estava anotant els preus i les característiques més destacables de les ofertes rebudes, fet que el va dur a «no sentir-se legitimat» per continuar a la mesa de contractació. Segons la versió de Vendrell, hauria estat el funcionari qui li hauria demanat d'acostar-se a la taula en aquell moment.

Els fets van tenir lloc divendres 9 de març, i el dilluns següent el funcionari va exposar la seva versió a la cònsol major, Trini Marín, i al conseller de Serveis i Informàtica, Josep Tudel, i presentar la renúncia de formar part de la mesa de contractació en sentir-se pressionat. Va ser aquest dimecres –21 de març– quan Vendrell va reunir-se amb els cònsols i el funcionari, i va retirar la seva empresa del concurs.

Segons va explicar Naudi, quan es notifica a la consellera que la visita al funcionari de la taula de contractació del concurs per l'adjudicació dels serveis de desratització i control de plagues per quatre anys havia generat «malestar», «immediatament» va demanar reunir-se amb els cònsols i el funcionari «per clarificar la situació i demanar disculpes si havia causat un greuge». Vendrell també va informar del succeït i dels passos que volia seguir –retirar-se del concurs– a la direcció del PS, segons va explicar el seu president.

La primera secretària socialdemòcrata, Judith Salazar, va aplaudir el gest de retirar-se del concurs «per evitar susceptibilitats i fugir de posar en entredit el nom del partit i el propi», i va afirmar que aquest és un «exercici de responsabilitat i rectificar». Pel seu cantó, Naudi va reconèixer que «retirar-se del concurs calia fer-ho per evitar causar un greuge al funcionari», i eliminar la licitació «no pot comportar cap malentès» ni cap a un sentit ni cap a l'altre.

QÜESTIÓ A LEGISLAR / Pel president del PS, aquest afer Vendrell és «un cas aïllat», però alhora es repeteix de manera «sistemàtica arreu», doncs la legislació vigent permet a un conseller presentar-se a un concurs públic i hi ha d'altres exemples d'empreses de representants polítics que han concursat i a qui s'ha adjudicat la licitació, i la decisió de participar-hi és de cada particular.

Per evitar polèmiques com la generada en el cas de Vendrell «caldrà legislar», va manifestar Naudi, i «establir un codi d'incompatibilitats».

Similarment, des de l'altre cantó, va opinar Tudel. El conseller de Serveis i Informàtica del Comú d'Escaldes-Engordany va admetre que no és un fet excepcional que empreses de consellers es presentin a concursos públics, però sí que va qüestionar «l'ètica» de visitar un funcionari en ple procés d'adjudicació d'un concurs que la pròpia empresa hi pren part.

FALTA D'ELEMENTS DE JUDICI / La primera secretària del PS va opinar que, de totes maneres, «falten elements de judici» i que no és a la direcció del partit a qui correspon donar-los. Amb això, va valorar que seria bo que fos la pròpia Vendrell qui exposés la seva pròpia versió. Però la consellera de la minoria al Comú d'Escaldes-Engordany ha preferit no fer declaracions fins al moment.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT