PUBLICITAT

Més desacords entre PS i DA en el procés d'obertura

  • La formació de Naudi desestima la invitació del Govern i en farà un seguiment polític
I. M. / E. O.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Naudi i Salazar, en compareixença ahir a la tarda Foto: ANA / N. M.

El Partit Socialdemòcrata (PS) ha acabat responent negativament a l'oferiment del Govern de participació en el procés d'obertura econòmica. El president de la formació, Víctor Naudi, va justificar la posició socialdemòcrata argumentant que «el procés està força avançat», com demostra que ja s'ha tramès el projecte de llei d'inversió estrangera i que s'hagi contractat una empresa externa per a l'assessorament, i «per tant poca cosa hi podem fer». Pel que fa al convit a fer-ne un seguiment, Naudi va assegurar que «valorem positivament que es faci participar la societat civil», però «entenem que la nostra feina és política», i per tant el seguiment es farà «com ens pertoca, des de la responsabilitat del partit i del seu grup parlamentari».

El president socialdemòcrata va explicar que entenen que la invitació tenia dues parts, una a participar en el procés i una altra a fer-ne un seguiment, i que en la primera «ja està decidit» i «poca cosa hi podem fer». A més, des del punt de vista del PS hi havia dues maneres de procedir. Una era «amb els deures fets i la casa endreçada», és a dir, havent aprovat i en aplicació totes les lleis fiscals, els convenis de no doble imposició firmats, i tot un desenvolupament legislatiu que encara manca, com la llei de comerç i la classificació hotelera. La segona és l'escollida pel Govern, en què tota aquesta feina per garantir una «seguretat jurídica» s'haurà de fer a posteriori, i aquí «el nostre paper serà fer el seguiment», esmenant els textos que es consideri, i presentant proposicions de llei si el Govern no presenta els projectes corresponents.

Per la seva part, el cap de Govern, Toni Martí, va lamentar la resposta del PS, «que no suma». Així, va assegurar que «el que menys convé ara a Andorra són divisions», i va advertir que l'obertura econòmica «no és el projecte del Govern o de DA sinó que és un projecte de país», que està per sobre de la política i dels interessos personals.

Martí va assegurar que «continuarem amb obstinació» enviant «missatges d'unió», tot afegint que la seva formació «demostra que té una política oberta a la participació ciutadana i també demostrem que volem l'aportació d'altres partits».

ALLOTJAMENTS RURALS / D'altra banda, el grup parlamentari socialdemòcrata, mitjançant 11 esmenes a la modificació de la Llei d'allotjaments turístics, vol que els clients dels allotjaments rurals puguin diferenciar entre els construïts abans del 1945 i els de construcció més recent. A més, també proposa que aquest tipus d'allotjaments tingui l'obligació d'oferir un servei d'esmorzar, tot plegat per potenciar la qualitat d'aquesta nova categoria. Per la seva part, el grup demòcrata ha presentat sis esmenes, i un dels objectius és reduir de 5 a 2 els anys que els hotelers han de conservar els documents d'identitat dels clients.

CRITERI DESFAVORABLE DEL GOVERN / El termini per a la presentació del criteri del Govern a la proposició de llei de la nacionalitat s'acabava ahir. Encara que no es va publicar al Butlletí del Consell General, EL PERIÒDIC va poder esbrinar que aquest és desfavorable. Les desavinences internes a Demòcrates per Andorra haurien dut a aquest criteri de rebuig a la proposició presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata amb l'objectiu de rebaixar a 15 els anys -actualment el termini és de 20 anys- per accedir ala nacionalitat andorrana per naturalització.

Malgrat això, la intenció de DA seria de plantejar aquesta modificació de la Llei de la nacionalitat més endavant.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT